fbpx

Dżem z rabarbaru

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:45:00
  • Ilość porcji:10
  • Czas gotowania:00:30:00
  • Poziom trudności:łatwy

Rabarbar to warzywo popularne w Polsce, ale sporo osób wciąż nie wykorzystuje go w swoich kuchniach. Kiedyś bardzo często jadało się łodygi rabarbaru z cukrem. Przepyszne są także ciasta i kompoty rabarbarowe. Rabarbar zawiera dużą ilość witamin A, C i E, potasu, fosforu i błonnika. Ma działanie przeciwzapalne, redukuje wzdęcia, pomaga w walce z trądzikiem. Ma również silne właściwości przeciwutleniające i dość mało kalorii. Jednak ostrożność w spożywaniu rabarbaru wynika jeszcze z jednego ważnego aspektu – zawiera także kwas szczawiowy, który wypłukuje wapń z kości, a także przyczynia się do powstawania kamicy nerkowej. Jest go najwięcej w liściach, dlatego jemy wyłącznie łodygi rabarbaru i nigdy jego liści.

Sezon na rabarbar trwa właściwie od kwietnia do lipca. W jego szczytowym okresie nie trzeba go nawet obierać. Im bliżej lipca, tym łodygi robią się coraz bardziej twarde i włókniste.

Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Dżem z rabarbaru - składniki

Dżem z rabarbaru - przepis krok po kroku

  1. Rabarbar dokładnie umyj i pokrój na nieduże kawałki.
  2. Umyj dokładnie cytryny i wyciśnij z nich sok. Nie wyrzucaj pestek, ani skórek – przydadzą się.
  3. Do dużej miski dodaj rabarbar, cukier, wodę, sok i pestki i skórki z cytryny. Cytryna i jej pestki pomocne są w zagęszczeniu dżemu dzięki dużej zawartości pektyny. Warto jednak ułatwić sobie późniejsze zadanie. Dobrym pomysłem jej zamknięcie pestek w zaparzaczu do herbaty lub torebce do herbaty liściastej. W końcu nie chcielibyśmy później ugryźć pestki, prawda?
  4. Pozostaw miksturę na przynajmniej 45 minut.
  5. Przełóż całość do garnka i zagotuj. Jeżeli w trakcie gotowania na powierzchni pojawi się piana – ostrożnie ją usuń za pomocą np. drewnianej szpatułki.
  6. Po 15 minutach gotowania zmniejsz ogień do średniego i mieszaj co jakiś czas. Dżem ma się gotować, ale nie chcemy go przypalić.
  7. Po kolejnych 30 minutach gotowania sprawdź, czy dżem zgęstniał wystarczająco. Możesz przeprowadzić przy tym prosty test – włóż do zamrażarki talerz, w której potrzymaj go przez kilka minut by był wyraźnie zimny w dotyku. Po wyjęciu z zamrażarki, nałóż na niego małą łyżeczkę dżemu. Jeżeli zachowuje swój kształt i nie zamienia się w kroplę – dżem jest gotowy. Jeżeli nie – dodaj parę minut do gotowania.
  8. Po ostygnięciu, usuń z dżemu połówki cytryn i torebkę/zaparzacz z nasionami.

Smaczna porada:

  • Rabarbar zawiera bardzo mało pektyny (naturalna substancja zagęszczająca). Nie trzeba jednak w tym przepisie dodawać żadnych substancji żelujących).
  • Łodygi rabarbaru możesz zamrozić do późniejszego wykorzystania.
  • Rabarbar jest warzywem, a nie owocem!
  • Najbardziej bogate w pektynę są cytryny i jabłka.
  • Aby uzyskać piękny różowy kolor, możesz do wywaru dodać parę kwiatów suszonego hibiskusa.
  • Nigdy nie jedz liści rabarbaru – są toksyczne.
  • Są różne odmiany rabarbaru – mają różne kolory.
  • Zobacz też: Poradnik robienia dżemów i marmolad
0/5 (0 Reviews)
Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.