fbpx

Jak się robi dżem i marmoladę? Pomocne wskazówki

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!

Dzisiejsze smaczne porady poświęcone są w całości tematyce robienia dżemów i marmolad od podstaw. Zebrałem w nim odpowiedzi na najczęściej zadawane przez Was pytania. 

1
Czym różni się dżem od marmolady?

Zarówno dżem jak i marmoladę robi się w podobny sposób. Główną zasadą jest mieszanie owoców z cukrem. Powoduje to, że owoce tracą wodę i uwalniają naturalnie występującą w nich pektynę. To właśnie pektyna odpowiedzialna jest za taką jędrną, gęstą konsystencję. W skrócie: dżem robi się z całych lub pokrojonych kawałków owoców z cukrem. Marmolada to konfitury z cytrusów – całych owoców również ze skórkami. Występuje jeszcze zwykła galaretka, którą robi się z samego soku owocowego z cukrem.

Prawidłowo przyrządzony dżem i marmolada mogą być przechowywane w sterylnych słoikach nawet przez rok. Odpowiada za to cukier, który pełni rolę konserwantu.

2
Jakie owoce wybierać do dżemów i marmolady?

dżem jeżynowy domowej roboty
dżem jeżynowy domowej roboty

W ramach SmacznegoBloga publikujemy przepisy wykorzystujące różne owoce (i nie tylko), z których można zrobić pyszne dżemy i marmolady. Należy pamiętać o kilku aspektach. Przede wszystkim owoce muszą być umyte. Nawet te pochodzące z przydomowego ogródka mogą zawierać zanieczyszczenia, nie wspominając już o tych w sklepie. W ten sposób dbacie o zdrowie swoje i bliskich. Niektóre owoce są także woskowane. Dzięki temu wyglądają ładniej na sklepowych półkach. Tego typu składnik może skutecznie popsuć smak dżemu lub marmolady.

Druga rzecz, to świeżość owoców. Powinny być jak najbardziej świeże. Dopuszczalne jest mrożenie takich owoców i wykorzystanie ich w późniejszym terminie. Psujące się owoce nie są dobre dla waszego organizmu i zepsują smak przetworów. Przejrzałe owoce zawierają także minimalną ilość pektyny, która pomaga zagęścić miksturę.

3
Jakie wybrać słoiki do dżemów i marmolad i jak je przygotować?

Dżem z dyni
Dżem z dyni

Najlepszym wyborem jest wykorzystanie szklanych słoików z hermetyczną, metalową przykrywką. Należy upewnić się, że przygotowując własne przetwory korzystamy z czystych, wysterylizowanych pojemników. Dzięki temu, nasze dżemy i marmolady nie będą się szybko psuły.

Jak to zrobić? Można je umyć dokładnie korzystając ze zmywarki lub ręcznie w gorącej wodzie z mydłem. Polecaną metodą jest także wyparzanie słoików wrzątkiem (bądźcie ostrożni) lub sterylizacja słoików w piekarniku. W przypadku tej drugiej metody, należy włożyć słoiki do piekarnika, rozgrzać go do 130 stopni Celsjusza i pozostawić na 15-20 minut. Po wyłączeniu piekarnika, należy odczekać przynajmniej 20 minut, by całość ostygła.

4
Jakich narzędzi używać do robienia dżemu?

Dżem z kiwi
Dżem z kiwi

Na rynku dostępne są specjalne sokowirówki i wyciskarki wolnoobrotowe z funkcją robienia dżemów i marmolad. Są pomocne, ale też opcjonalne. Najważniejszym narzędziem, jakiego potrzebujesz, jest duży garnek. Duża powierzchnia ułatwi szybsze odparowanie wody i zabezpieczy Cię przed wykipieniem mieszanki w trakcie gotowania. Przydatna jest także duża drewniana łyżka. Ułatwi mieszanie, ale nie będzie rysowała garnka. Jeżeli chcecie mieć bardziej gładką konsystencję, pomocny okaże się blender.

5
Czy musze używać cukru w przepisach na dżem i marmoladę?

Dżem z imbiru
Dżem z imbiru

Tradycyjny dżem wymaga stosowania dużej ilości cukru. Patrząc na przepisy w książce kucharskiej babci, czy bardziej współczesne rozwiązania, zawsze waga cukru zbliżona jest do wagi owoców. Czy można dodać mniej cukru? Cukier nie tylko osładza owoce, ale pomaga mieszance zastygać i działa jako konserwant. Możesz eksperymentować stosując inne proporcje, ale dżem i marmolada mogą stracić swoją trwałość i teksturę.

6
Jak długo można przechowywać dżem i marmoladę?

dżem morelowy domowej roboty
dżem morelowy domowej roboty

Zarówno dżem, jak i marmolada mają zbliżony czas przydatności do spożycia. Odpowiada za to cukier, który jest konserwantem. Jeżeli prawidłowo wysterylizowałeś słoiki, to dżemy i marmolady mogą być dobre przez rok, a nawet dłużej (zamknięte). Po otwarciu słoika, przechowuj smakołyki w lodówce.

7
Dlaczego wiele przepisów na dżem i marmoladę zawiera cytrynę?

Dżem z czerwonej porzeczki
Dżem z czerwonej porzeczki

Zapewne zdziwiłeś się widząc, że w przepisie na dżem zrobiony z ulubionego owocu znajduje się cytryna. Jest ona bardzo ważnym składnikiem ze względu na bardzo dużą zawartość naturalnej pektyny. Ponadto, kwaskowaty smak cytryny pomaga zrównoważyć słodycz owoców i cukru.

Co to jest ta cała pektyna?

Dżem śliwkowy
Dżem śliwkowy

Pektyna to naturalnie występująca skrobia. Jej różną ilość możemy znaleźć zarówno w owocach, jak i warzywach. Po połączeniu z kwasem i cukrem, a pod wpływem wysokiej temperatury gotowania tworzy żel. Sprawia to, że dżemy i marmolady są jędrne i gęste po schłodzeniu. Dzięki temu nie musisz używać żadnych sztucznych substancji żelujących.

8
Czy można używać mrożonych owoców?

Dżem agrestowy
Dżem agrestowy

Tak. Możesz używać mrożonych owoców. Zwróć uwagę na prawidłowy sposób ich przechowywania. Jeżeli nie były schowane we właściwy sposób – mogą stracić swój zapach i smak. Po rozmrożeniu nie będziesz czuł owoców, tylko zapach lodówki.

9
Test mrożonego talerza

Test mrożonego talerza ma na celu ułatwić nam sprawdzenie, czy dżem jest już wystarczająco gęsty by zakończyć gotowanie. Zanim zabierzecie się za robienie dżemu lub marmolady, włóżcie do zamrażali 1-2 talerze. Gdy dojdziecie do etapu końcowego i będziecie chcieli sprawdzić ich konsystencję, wyjmijcie talerz i nałóżcie na niego łyżeczkę owoców. Jeżeli utrzymają swoją formę i kształt – są gotowe. Jeżeli jednak spłyną po talerzu, należy je jeszcze pogotować kilka minut dłużej.

0/5 (0 Reviews)
- Reklama -
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Przetestuj również inne przepisy

- Reklama -