Dzisiejsze smaczne porady poświęcone są w całości tematyce robienia dżemów i marmolad od podstaw. Zebrałem w nim odpowiedzi na najczęściej zadawane przez Was pytania.
1Czym różni się dżem od marmolady?

Zarówno dżem jak i marmoladę robi się w podobny sposób. Główną zasadą jest mieszanie owoców z cukrem. Powoduje to, że owoce tracą wodę i uwalniają naturalnie występującą w nich pektynę. To właśnie pektyna odpowiedzialna jest za taką jędrną, gęstą konsystencję. W skrócie: dżem robi się z całych lub pokrojonych kawałków owoców z cukrem. Marmolada to konfitury z cytrusów – całych owoców również ze skórkami. Występuje jeszcze zwykła galaretka, którą robi się z samego soku owocowego z cukrem.
Prawidłowo przyrządzony dżem i marmolada mogą być przechowywane w sterylnych słoikach nawet przez rok. Odpowiada za to cukier, który pełni rolę konserwantu.
2Jakie owoce wybierać do dżemów i marmolady?

W ramach SmacznegoBloga publikujemy przepisy wykorzystujące różne owoce (i nie tylko), z których można zrobić pyszne dżemy i marmolady. Należy pamiętać o kilku aspektach. Przede wszystkim owoce muszą być umyte. Nawet te pochodzące z przydomowego ogródka mogą zawierać zanieczyszczenia, nie wspominając już o tych w sklepie. W ten sposób dbacie o zdrowie swoje i bliskich. Niektóre owoce są także woskowane. Dzięki temu wyglądają ładniej na sklepowych półkach. Tego typu składnik może skutecznie popsuć smak dżemu lub marmolady.
Druga rzecz, to świeżość owoców. Powinny być jak najbardziej świeże. Dopuszczalne jest mrożenie takich owoców i wykorzystanie ich w późniejszym terminie. Psujące się owoce nie są dobre dla waszego organizmu i zepsują smak przetworów. Przejrzałe owoce zawierają także minimalną ilość pektyny, która pomaga zagęścić miksturę.
3Jakie wybrać słoiki do dżemów i marmolad i jak je przygotować?

Najlepszym wyborem jest wykorzystanie szklanych słoików z hermetyczną, metalową przykrywką. Należy upewnić się, że przygotowując własne przetwory korzystamy z czystych, wysterylizowanych pojemników. Dzięki temu, nasze dżemy i marmolady nie będą się szybko psuły.
Jak to zrobić? Można je umyć dokładnie korzystając ze zmywarki lub ręcznie w gorącej wodzie z mydłem. Polecaną metodą jest także wyparzanie słoików wrzątkiem (bądźcie ostrożni) lub sterylizacja słoików w piekarniku. W przypadku tej drugiej metody, należy włożyć słoiki do piekarnika, rozgrzać go do 130 stopni Celsjusza i pozostawić na 15-20 minut. Po wyłączeniu piekarnika, należy odczekać przynajmniej 20 minut, by całość ostygła.
4Jakich narzędzi używać do robienia dżemu?

Na rynku dostępne są specjalne sokowirówki i wyciskarki wolnoobrotowe z funkcją robienia dżemów i marmolad. Są pomocne, ale też opcjonalne. Najważniejszym narzędziem, jakiego potrzebujesz, jest duży garnek. Duża powierzchnia ułatwi szybsze odparowanie wody i zabezpieczy Cię przed wykipieniem mieszanki w trakcie gotowania. Przydatna jest także duża drewniana łyżka. Ułatwi mieszanie, ale nie będzie rysowała garnka. Jeżeli chcecie mieć bardziej gładką konsystencję, pomocny okaże się blender.
5Czy musze używać cukru w przepisach na dżem i marmoladę?

Tradycyjny dżem wymaga stosowania dużej ilości cukru. Patrząc na przepisy w książce kucharskiej babci, czy bardziej współczesne rozwiązania, zawsze waga cukru zbliżona jest do wagi owoców. Czy można dodać mniej cukru? Cukier nie tylko osładza owoce, ale pomaga mieszance zastygać i działa jako konserwant. Możesz eksperymentować stosując inne proporcje, ale dżem i marmolada mogą stracić swoją trwałość i teksturę.
6Jak długo można przechowywać dżem i marmoladę?

Zarówno dżem, jak i marmolada mają zbliżony czas przydatności do spożycia. Odpowiada za to cukier, który jest konserwantem. Jeżeli prawidłowo wysterylizowałeś słoiki, to dżemy i marmolady mogą być dobre przez rok, a nawet dłużej (zamknięte). Po otwarciu słoika, przechowuj smakołyki w lodówce.
7Dlaczego wiele przepisów na dżem i marmoladę zawiera cytrynę?

Zapewne zdziwiłeś się widząc, że w przepisie na dżem zrobiony z ulubionego owocu znajduje się cytryna. Jest ona bardzo ważnym składnikiem ze względu na bardzo dużą zawartość naturalnej pektyny. Ponadto, kwaskowaty smak cytryny pomaga zrównoważyć słodycz owoców i cukru.
Co to jest ta cała pektyna?

Pektyna to naturalnie występująca skrobia. Jej różną ilość możemy znaleźć zarówno w owocach, jak i warzywach. Po połączeniu z kwasem i cukrem, a pod wpływem wysokiej temperatury gotowania tworzy żel. Sprawia to, że dżemy i marmolady są jędrne i gęste po schłodzeniu. Dzięki temu nie musisz używać żadnych sztucznych substancji żelujących.
8Czy można używać mrożonych owoców?

Tak. Możesz używać mrożonych owoców. Zwróć uwagę na prawidłowy sposób ich przechowywania. Jeżeli nie były schowane we właściwy sposób – mogą stracić swój zapach i smak. Po rozmrożeniu nie będziesz czuł owoców, tylko zapach lodówki.
9Test mrożonego talerza
Test mrożonego talerza ma na celu ułatwić nam sprawdzenie, czy dżem jest już wystarczająco gęsty by zakończyć gotowanie. Zanim zabierzecie się za robienie dżemu lub marmolady, włóżcie do zamrażali 1-2 talerze. Gdy dojdziecie do etapu końcowego i będziecie chcieli sprawdzić ich konsystencję, wyjmijcie talerz i nałóżcie na niego łyżeczkę owoców. Jeżeli utrzymają swoją formę i kształt – są gotowe. Jeżeli jednak spłyną po talerzu, należy je jeszcze pogotować kilka minut dłużej.