fbpx

Jak zrobić bulion warzywny?

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:1
  • Czas gotowania:120
  • Poziom trudności:łatwy

Bulion warzywny to podstawowy składnik wielu dań i niemal wszystkich zup. Jest to odmiana wegetariańska drugiego najpopularniejszego wywaru – bulionu mięsnego. Jest świetny w smaku, można go zamrozić i wykorzystać do przyszłych potraw. Idealnie przygotowany bulion warzywny ma intensywny smak, kolor i pięknie pachnie. Wiele osób zastępuje buliony różnymi kostkami rosołowymi lub gotowymi bulionami w kartonach. Te jednak często zawierają ogromną ilość wzmacniaczy smaków, aromatów, zagęszczaczy i innych sztucznych dodatków. Wywar można zrobić samemu w bardzo łatwy sposób, do czego Was zachęcam!

Bulion warzywny - składniki

Włoszczyzna lub:

Bulion warzywny - przepis krok po kroku

  1. Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
  2. Marchewkę, korzeń pietruszki i seler obierz za pomocą noża lub obieraczki do warzyw.
  3. Warzywa możesz pokroić na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej ugotujesz wywar, ale będzie trudniej wyłowić warzywa z bulionu (by je wykorzystać do innego przepisu).
  4. Nie obieraj cebuli. Przekrój ją na pół i chwilę opiekaj obie części nad ogniem palnika lub podsmaż na suchej patelni.
  5. Do dużego garnka dodaj wszystkie składniki i zalej go wodą blisko brzegu. W trakcie gotowania część wody odparuje. Dodaj sól i pieprz.
  6. Ustaw duży ogień by zagotować wodę.
  7. Po zagotowaniu wody, zmniejsz ogień na minimum i gotuj przez około 45 minut. Zależy to przede wszystkim od ilości i grubości użytych warzyw.
  8. Nie mieszaj bulionu! Zrobi się mętny.
  9. Gdy warzywa zrobią się miękkie a wywar nieco zredukuje, możesz odcedzić bulion od warzyw.

Smaczna porada:

  • Warto zastanowić się, do czego chcemy wykorzystać później użyte warzywa. Możemy pokroić je drobniej by zrobić sałatkę.
  • Warzywa wrzucamy zawsze do zimnej wody. Dzięki temu oddadzą więcej smaku do wywaru.
  • Bulion możesz zamrozić w torebkach do żywności. Następnie używać go jak kostki rosołowej np. do risotto, albo do innych zup.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy