Jak zrobić nalewkę z owoców jarzębiny? Jakie właściwości ma jarzębina? Tego wszystkiego dowiecie się z dzisiejszego wpisu. Na wstępie dodam, że przepis zawiera alkohol, dlatego przeznaczony jest wyłącznie dla pełnoletnich czytelników.
Owoce jarzębiny najlepiej zbierać pod koniec września. Zależy to w dużej mierze od pogody za oknem. Skrajne warunki atmosferyczne, a jest ich w ostatnich latach coraz więcej, wpływają na tempo dojrzewania owoców tego drzewa. Jeżeli macie jarzębinę w okolicy, przyjrzycie się bliżej jej owocom. Jeżeli są bardzo jasne – należy poczekać. Dopiero żywy czerwony kolor oznacza, że możemy je zerwać.
Po przyniesieniu jarzębiny do domu, należy ją dokładnie umyć. Jest ulubionym siedliskiem różnych drobnych pajączków, które tylko czekają na okazję, by rozejść się po całym mieszkaniu. Piszę z doświadczenia, a tego akurat nie chcemy. Owoce wkładamy do zamrażarki na dobę, a następnie rozmrażamy i sparzamy wrzątkiem. W ten sposób przemienimy zawarty w owocach szkodliwy kwas parasorbowy w korzystny sorbowy.
Owoce należy odcedzić i osuszyć. Następnie lekko zmiażdżyć lub pociąć, ale pierwszy sposób jest zdecydowanie najszybszy. Dzięki temu będą mogły szybciej puścić sok. Wspomniałem o szczelnie zamykanym pojemniku, bo wrzesień to ulubiony czas dla meszek i much.
Jarzębina – właściwości, działanie, czy jest szkodliwa?
O dziwo, przydatne jest całe drzewo – zarówno kora, liście i owoce. Odmian jarzębiny jest kilka i owoce większość z nich zawierają wspomniany wcześniej kwas parasorbowy. Dla człowieka jest toksyczny, gdy przyjmie się go w dużych ilościach. Ich szkodliwe działanie znika po podgrzaniu lub zamrożeniu przez dłuższy czas. Wtedy kwas parasorbowy zmienia się w sorbowy, który akurat jest bardzo zdrowy i ma silne działanie przeciwbakteryjne.
Najlepsza do wszelkiego zastosowania jest Jarzębina Pospolita Rosina (Sorbus aucuparia). Bardzo często jarzębinę wykorzystuje się właśnie w likierach, nalewkach, czy jako gorzki dodatek do niektórych potraw z dziczyzny. Jada się z nich również dżemy i galaretki.
Jarzębina zawiera mnóstwo witaminy C i błonnika pokarmowego. Są znane za szeroką kompozycję przeciwutleniaczy. Zawierają antocyjany, garbniki, związki polifenolowe i flawonole, a w tym różne rodzaje kwercetyny i rutyny.
W medycynie tradycyjnej sok z jarzębiny był stosowany w celu zmniejszenia stanu zapalnego dróg oddechowych, łagodzenia bólu gardła, łagodzenia astmy i zatorów. Niektóre z tych objawów mogą być łagodzone dzięki zawartości związków przeciwutleniających, które działają również jako środki przeciwzapalne. Dodatkowo, witamina C łagodzi objawy astmy. Owoce jarzębiny od pokoleń cieszą się zaufaniem jako domowy lek na dolegliwości układu oddechowego, w tym przeziębienia.
Jarzębinówka, czyli nalewka z jarzębiny - składniki
Jarzębinówka, czyli nalewka z jarzębiny - przepis krok po kroku
- Owoce jarzębiny myjemy i wkładamy do zamrażarki na 24 godziny.
- Po rozmrożeniu sparzamy wrzątkiem i przecedzamy.
- Dojrzałe i przebrane owoce wsypujemy do szklanego naczynia (np. słoik).
- Owoce delikatnie miażdżymy by lekko puściły sok.
- Owoce jarzębiny zalewamy spirytusem tak do 2/3 wysokości pojemnika, ale by dokładnie je przykrył.
- Pojemnik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe i jasne miejsce na 14 dni. W tym czasie nasz wywar będzie pracował i nabierze wręcz ciemnobursztynowego koloru.
- Wywar przelewamy do pojemnika przez bibułę lub gazę by uzyskać klarowną nalewkę.
- Nalewkę dosładzamy syropem przygotowanym z cukru. Na każdy litr nalewki możemy założyć dodanie około 250 gramów cukru.
- Nalewkę przelewamy do pojemników, zakręcamy szczelnie i pozostawiamy na przynajmniej 3 miesiące. W tym czasie nalewka dojrzeje i uwolni pełnię smaku. W końcu chcemy by miała smak owoców, a nie alkoholu!
Smaczna porada:
- Sok można wymieszać z cukrem na dwa sposoby. Można zrobić to od razu, tj. wsypując cukier do soku i mieszając. Można także przygotować syrop cukrowy rozpuszczając cukier w niedużej ilości wody. Następnie chwilę gotujemy do lekkiego odparowania i pozostawiamy do wystygnięcia, następnie mieszamy z sokiem. Pamiętajcie, że woda zmniejsza moc nalewki. Im więcej jej dolejcie z cukrem do nalewki, tym będzie ona słabsza.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.