Mięso z kurczaka od dawna gości już na grillowych stołach. Cieszy się równie dużym zainteresowaniem co klasyczne czerwone mięsa: karkówka, kiełbaski, czy boczek. Jest jednak delikatniejsza, co nie oznacza, że będzie gorsza w smaku.

W porównaniu do wołowiny lub wieprzowiny drób ma mniejszą zawartość tłuszczu. Jest wyczuwalnie chudszy. Dlatego delikatniejsze w smaku mięso przypadnie do gustu najbardziej wybrednym gościom, zarówno tym starszym, jak i najmłodszym.

Drób jest wartościowym źródłem białka, witamin oraz składników mineralnych, dzięki czemu ma coraz więcej swoich zwolenników wśród wielbicieli mięs. Jego główną zaletą jest delikatny smak, dzięki możliwości przyprawienia go na wiele sposobów, w zależności od tego czy preferujemy dania na słodko lub pikantne. Od nas również zależy, czy podamy na talerzu soczyste kawałki kurczaka, czy będą one mocno wypieczone.

Różnorodne marynaty dodane do kurczaka sprawią, że nasz grill będzie bogatszy w ciekawe smaki. Dzięki temu mamy pewność, że każda zaproszona przez nas osoba na grillowym stole znajdzie coś dla siebie. Zamarynowana pierś z kurczaka idealnie sprawdzi się też do szaszłyków.

Kurczak w marynacie również ciekawie współgra ze świeżymi oraz grillowanymi warzywami. Możemy podać go także z klasycznym grillowymi sosami, które wzbogacą smak całego dania.

Pierś z kurczaka w marynacie

Pierś z kurczaka w marynacie

Wskazówki krok po kroku

0/0 kroków zaliczonych
  1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i każdą połówkę kroimy na pół, wkładamy do miski.
  2. Obsypujemy dwiema łyżkami przyprawy do kurczaka.
  3. Dodajemy kolejne przyprawy: rozmaryn, majeranek, tymianek, łyżkę musztardy, 3 łyżki oleju, czosnek przepuszczony przez praskę.
  4. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Mięso powinno marynować się minimum 30 minut ale zalecamy by stało przez noc w lodówce.
  6. Mięso kładziemy na ruszt i pieczemy przez pół godziny.