Sos czosnkowy to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych dodatków w Polsce. Używamy go nie tylko kupując fast foody. Coraz częściej stosujemy go również w domu do sałatek, do pizzy czy różnych dań z mięsem. Przepis na sos czosnkowy jest bardzo prosty i można go modyfikować zmieniając proporcje według własnego uznania. Zwróćcie również uwagę, że na smak sosu czosnkowego ma wpływ jakość składników. My lubimy robić sos czosnkowy z jogurtu naturalnego z dużą ilością czosnku. Ma być go czuć i delikatnie piec w język. Jak zrobić pyszny sos czosnkowy? Bardzo łatwo i dość szybko! 

Jogurtowy, majonezowy lub z dużą ilością ziół. Wariacji na jego temat powstało już wiele. Jednak nie można nie zgodzić się, że jest dodatkiem bardzo uniwersalnym i pasuje do niemal wszystkiego. Sos czosnkowy idealnie sprawdzi się do pizzy, frytek, kanapek, a nawet sałatki. Świetnie podkreśli smak naszych potraw. Będzie idealnym gościem zarówno podczas wieczoru z przekąskami, jak i grilla ze znajomymi. W połączeniu z wędlinami, kiełbasami, a nawet jajami na twardo, czy pieczonymi ziemniakami sos czosnkowy skradnie serca najdelikatniejszych podniebień.

Bez problemu dostosujemy również jego intensywność i gęstość w zależności od tego do czego chcemy go wykorzystać. Możemy go wykorzystać jako dip do krakersów lub surowych warzyw.

Warto pamiętać o odpowiedniej ilości czosnku w diecie. Ma on prozdrowotne właściwości, które warto wykorzystać. Hamuje rozwój bakterii w naszym organizmie, zwalcza infekcje i obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo wspomaga trawienie. Podany w formie sosu będzie cieszył się o wiele większym zainteresowaniem.

Sos czosnkowy nie tylko urozmaici smak naszych dań, ale zadba również o nasze zdrowie. Warto więc pokusić się o stworzenie domowego przepisu z własnymi, idealnymi proporcjami składników dla uzyskania pożądanego smaku.

Wskazówki krok po kroku

0/0 kroków zaliczonych
  1. Czosnek obierz ze skórki i odkrój stwardniałą końcówkę. Używając praskę do wyciskania czosnku, przeciśnij go do miseczki. Jeżeli nie masz takiego urządzenia, pokrój czosnek w drobną kostkę i rozgnieć go widelcem.
  2. Czosnek posypujemy delikatnie solą i dodajemy odrobinę soku cytrynowego. Całość lekko mieszamy, dzięki czemu czosnek nabierze mocy i puści soki.
  3. Do składników dodajemy kolejno jogurt, majonez, keczup i koperek. Całość mieszamy.
  4. Sos jest już gotowy ale warto go wcześniej spróbować i doprawić według własnego gustu. Często dodaje się także ulubione zioła jak majeranek czy natkę pietruszki.