Kęski są idealną potrawą na wszelkie imprezy, domówki, czy Sylwestra. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie pasują wraz z sosem czosnkowym. Jak je zrobić? 

Mięso z kurczaka to wartościowe źródło białka, witamin oraz składników mineralnych. Dodatkowo jest lekkostrawne i niskotłuszczowe. Zdecydowanie króluje wśród dań obiadowych na naszych stołach. Możliwości przygotowania jest wiele. Kurczak może być zarówno pieczony, smażony, jak i gotowany na parze. Coraz częściej gości na grillowym ruszcie. Mięso drobiowe możemy podać na wiele sposobów, a przyprawienie go oraz przygotowanie są wyjątkowo proste. Jest smaczny niemal w każdej postaci: podawany na gorąco lub zimno, na słodko oraz pikantny. Przygotowanie mięsa z kurczaka daje nam wiele możliwości na rozwijanie naszych kulinarnych umiejętności.

Nie musimy ograniczać się do podawania dań z drobiu tylko podczas głównego posiłku. W odpowiedniej, niewielkiej formie świetnie sprawdzą się również jako szybka przekąska podczas imprezy. Kęski kurczaka z sezamem i płatkami kukurydzianymi to chrupiące mięsne kawałki w odpowiednio słodkiej oprawie. Idealnie sprawdzą się podczas wieczoru ze znajomymi. Świetnie będą się komponować z różnymi dipami, których przygotowanie również nie zajmie nam wiele czasu.

Warto pomyśleć o urozmaiceniu imprezowego stołu z przekąskami oraz dodatkami. Tak przygotowanym przez was przysmakom goście na pewno nie będą mogli się oprzeć. Zwłaszcza, że panierkę robi się przy wykorzystaniu piwa.

Wskazówki krok po kroku

0/0 kroków zaliczonych
  1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy.
  2. Umytą pierś z kurczaka kroimy na paski o grubości około 1 centymetra i długości około 5 centymetrów.
  3. Pokrojone kawałki wkładamy do miski. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz pieprzem. Jeżeli lubimy ostrzejszą kuchnię, można dodać chili. Odstawiamy na 10 minut.
  4. Przy użyciu widelca roztrzepujemy dwa jajka. Wlewamy je do kurczaka i mieszamy.
  5. Szykujemy dwa talerze. Na jeden sypiemy sezam, na drugi pokruszone płatki kukurydziane.
  6. Rozgrzewamy olej na patelni.
  7. Każdy kawałek kurczaka moczymy albo w sezamie albo w płatkach kukurydzianych. Następnie smażmy na oleju, aż lekko się podrumienią. Usmażone kęski wykładamy na ręczniczek aby odsączyć olej.
  8. Gotowe danie układamy na talerzu. Podajemy z sosem czosnkowym, ketchupem lub same.