Marynowane gruszki w occie to jeden z ulubionych przetworów mojej Żony, którym lubi się zajadać. Nie może zabraknąć ich na każdej domówce bo wielu gości je wprost uwielbia jako dodatek do mięs czy do jedzenia jako aromatyczna przekąska. Świetnie nadają się także jako składnik koreczków na imprezie czy jako dodatek do mięs lub sałatek. Po prostu musicie je mieć w swoim domu. Jak je zrobić? Oto nasz przepis krok po kroku.

Przetwory, które jesienią robimy w naszych domach często służą nam później jako dodatki do mięs, sałatek, kanapek i potrawek. Jednak wśród domowych tradycyjnych przepisów znajdziemy taki, który wykorzystamy później zarówno do pieczonej kaczki, ciast, czy jako przekąska.

Marynowane gruszki w occie świetnie sprawdzą się jako gotowy dodatek do pieczeni. Możemy je również wykorzystać podczas domowych wypieków oraz koktajli. Będą idealnie komponować się do wytrawnych dań oraz tych podawanych na słodko. Idealny przetwór, który sprawdzi się niemal w każdej sytuacji.

Marynowane gruszki na słodko ciekawie smakują w połączeniu z kakao oraz mleczną czekoladą. Słodkie, jędrne i delikatnie rozpływające się w ustach idealnie sprawdzą się w naszych cukierniczych domowych eksperymentach.

W zależności od tego do czego będziemy chcieli później wykorzystać nasze marynowane gruszki możemy dostosować wielkość ich kawałków. Połówki naszych owoców świetnie sprawdzą się do pieczeni, a mniejsze kosteczki łatwiej będzie nam wykorzystać do wypieków.

Marynowane owoce nie są na co dzień spotykanym przetworem jednak już coraz częściej goszczą w polskiej kuchni. Stały się dzięki temu przysmakiem nie tylko lata, ale również i zimy.

 

Wskazówki krok po kroku

0/0 kroków zaliczonych
  1. Gruszki obierz i pokrój w ćwiartki.
  2. Do dużego garnka wlej wodę i ocet oraz dodaj goździki i cynamon. Całość zagotuj.
  3. Dodaj gruszki i gotuj w syropie, aż uzyskają szklisty połysk.
  4. Gruszki nałóż w słoiki. Zalej ją tą samą zalewą, w której gotowy się. Mają pływać w słoiku
  5. Zakręć słoiki i wekuj je przez 3 minuty.
  6. Pochwal się efektem swojej pracy w komentarzu!