Kochani, oto przed Wami kolejny przepyszny przepis, którym podbicie niejedną domówkę i zrobicie wielkie wrażenie przed znajomymi. Rurki z kremem to smak dzieciństwa, to powrót wspomnień do najlepszych lodziarni oraz tradycyjnych przepisów. Nasz przepis na rurki z kremem nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a naszą propozycję nadzienia karpatkowego możecie zmienić na inne, ulubione wypełnienie. Rurki są wyjątkowo ozdobne i bardzo dobre w smaku. Pokochają je dzieci ale również dorośli. Ciekawym pomysłem jest zrobienie wcześniej galaretki i dodanie je w małych kawałkach do masy. Urozmaici to smak i pozytywnie zaskoczy podniebienie najlepszych smakoszy.

Wskazówki krok po kroku

0/0 kroków zaliczonych
  1. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto.
  2. Dzielimy ciasto na mniejsze części i wkładamy je na talerzu do lodówki.
  3. Gdy ciasto się schłodzi, wyciągamy je po kawałku na stolnicę podsypanej mąką. Następnie należy rozwałkować ciasto na cienkie 3-4 milimetrowe placki oraz wyciąć paski o grubości 1.5 do 2 centymetrów.
  4. Paski zawijamy na foremki w taki sposób, by lekko nachodziły na siebie. Kolejno układamy je na papierze do pieczenia.
  5. Rurki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i czekamy, aż się delikatnie zarumienią.
  6. Jeszcze ciepłe zdejmujemy z foremek i szykujemy następne porcje ciasta na rurki.
  7. Pora przygotować krem. Należy zagotować połowę mleka. W drugiej połowie mieszamy cukier, mąkę oraz cukier waniliowy tak, by nie było grudek.
  8. Miksturę wlewamy do gotującego mleka i mieszamy aż zgęstnieje i ponownie się zagotuje. Odstawiamy do wystygnięcia.
  9. Po ostygnięciu, masę miksujemy z masłem aż stanie się jednolita.
  10. Rurki napełniamy za pomocą rękawa lub maszynki do tortów.
  11. Gotowe rurki z kremem posypujemy cukrem pudrem.
  12. Pochwal się efektami w komentarzu pod tym przepisem!