Dzisiejszy przepis na sałatkę z marynowanych buraczków ćwikłowych w słoiku to klasyczny przepis, który gości w polskich domach od wielu lat. Bardzo wiele rodzin ma w swoich piwnicach specjalne miejsce na przetwory, a wśród nich właśnie marynowane buraczki ćwikłowe. To idealny dodatek do obiadu, a zwłaszcza do tradycyjnych polskich dań jak chociażby kotlet mielony z ziemniaczkami. Zalewę można wykorzystać jako bazę do barszczu, a same buraczki będą smakowały Wam prosto ze słoika lub dodane do sałatki. Jak zrobić marynowane buraczki ćwikłowe? Sprawdź nasz przepis krok po kroku niżej:

Wskazówki krok po kroku

0/0 kroków zaliczonych
  1. Buraczki należy ugotować w łupinach.
  2. Po ugotowaniu trzeba je wystudzić, a następnie obrać ze skórki.
  3. W tym kroku przyda Wam się jarzynowa tarka, na której zetrzecie buraczki.
  4. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę.
  5. Wszystkie składniki na zalewę zagotuj. Dodaj do mieszanki cebulę i gotuj przez 5 minut. Po upływie tego czasu dodaj także buraczki.
  6. Całość zamieść w słoikach i pasteryzuj przez 5 minut.
  7. Pochwal się efektami w komentarzu pod tym przepisem!