Sernik to jedno z naszych ulubionych ciast i można go zrobić na wiele przeróżnych sposobów. Każdy z nich jest niezwykle pyszny dlatego pokażemy Wam różne przepisy by każdy mógł idealnie trafić w swój gust. Dzisiejszy przepis nauczy Was, jak zrobić sernik z pianką i rosą. Jest niezwykle delikatny, wygląda efektownie i co najważniejsze, bardzo łatwo się go robi i niemal zawsze wychodzi.

Świąteczny stół nieodzownie kojarzy nam się z wyjątkowymi potrawami, których smak zarezerwowany jest właśnie na wyjątkowe bożonarodzeniowe spotkanie w gronie najbliższych. Wśród zapachu świeżo ściętej choinki, gotującego się barszczu oraz przygotowanych na przeróżne sposoby ryb na pewno dają się wyczuć tradycyjne świąteczne wypieki.

Wśród cynamonowych pierniczków oraz makowców na uwagę niewątpliwie zasługuje sernik z rosą. O jego wyjątkowości świadczy puszysty i niezwykle delikatny spód oraz nadająca pełni smaku i aromatu pianka. To na niej po upieczeniu zaczną pojawiać się wyjątkowo efektowne kropelki „rosy”, które sprawią, że ciasto będzie już nie tylko delikatnie smakować, ale i smakowicie wyglądać.

Ten ciekawy wypiek stanowi jeden z najbardziej klasycznych i tradycyjnych świątecznych dań. Chociaż często rezygnujemy z jego upieczenia, ponieważ boimy się, że pianka opadnie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, to z chęcią sięgamy po niego, gdy już znajdzie się na stole.

W smaku wyjątkowo delikatny sernik z puszyście kremową pianką to idealne ciasto, które powinno pojawić się na naszym świątecznym stole. Przypadnie do gustu każdemu i przekona nie tylko swoim smakiem, ale i ciekawym wyglądem.

Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku na sernik z rosą!

Wskazówki krok po kroku

0/0 kroków zaliczonych
  1. Wszystkie składniki na masę serową wrzuć do dużej miski i blenduj do czasu, aż nie będzie grudek. Ser powinien wyjść bardzo rzadki.
  2. Na deskę wsyp mąkę, dodaj tłuszcz, cukier, jajko i żółtka oraz proszek do pieczenia.
  3. Dodane składniki posiekaj nożem aż składniki wymieszają się ze sobą. Gdy tak się stanie, zagnieć ciasto ręką.
  4. Ciasto wyłóż na dno blachy i delikatnie na jej brzegi.
  5. Wlej masę serową i włóż do piekarnika.
  6. Całość piecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  7. Pod koniec pieczenia ubij pianę z 6 białej i 1 szklanki cukru.
  8. Do ubitej masy dodaj zapach cytrynowy i wymieszaj całość.
  9. Po 45 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika. Będzie delikatnie się ruszać. Na cieście rozłóż pianę z białek i wyrównaj ją. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut do momentu zrumienia piany.
  10. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, poczekaj aż dobrze ostygnie. Inaczej będziesz miał problemy z pokrojeniem go na porcje.
  11. Pochwal się efektami w komentarzu pod tym przepisem!