Wafle są idealną przekąską na słodko. Bardzo szybko je się robi, wyglądają ładnie i są kolorowe. Sprawdzą się zarówno na deser dla domowników jak i jako poczęstunek dla gości. Można zrobić jednocześnie dwie masy w dwóch kolorach i smarować wafle na przemian.

Wskazówki krok po kroku

0/0 kroków zaliczonych
  1. Do garnka wrzucamy margarynę, śmietanę i cukier. Stawiamy na ogień i mieszamy, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i wymieszają, ale nie zagotują.
  2. Gdy składniki się rozpuszczą, zdejmujemy garnek z ognia. Wsypujemy dwie galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Jak będą z tym trudności, można lekko podgrzać całość na ogniu.
  3. Garnek stawiamy w chłodnym miejscu i chłodzimy masę do wafli. Gdy będzie już gęsta, to przekładamy wafle.
  4. Zawijamy w papier i kładziemy na nich coś ciężkiego na dwie godziny by masa stwardniała. Po upływie tego czasu można je już kroić.