fbpx

Sos beszamelowy – jak zrobić?

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:05:00
  • Ilość porcji:6
  • Czas gotowania:00:10:00
  • Poziom trudności:średni

Sos beszamelowy, znany również jako sos biały, to klasyczny francuski sos, który od wieków jest używany w wielu tradycyjnych francuskich potrawach. Uważa się, że sos powstał w XVII wieku i został nazwany na cześć Louisa de Béchamel, francuskiego finansisty i smakosza, który służył jako główny szafarz króla Ludwika XIV.

Sos beszamelowy to uniwersalny sos, który można stosować w różnych potrawach, takich jak suflety i zapiekanki. Powstaje poprzez utworzenie zasmażki, która jest mieszanką masła i mąki, a następnie dodanie mleka w celu uzyskania gęstego i kremowego sosu. Sos jest zwykle doprawiany solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową, a także może być doprawiany ziołami, takimi jak tymianek, liść laurowy lub pietruszka.

Sos beszamelowy jest uważany za jeden z „sosów macierzystych” kuchni francuskiej, obok sosu holenderskiego, espagnole i pomidorowego, i służy jako baza dla wielu innych sosów, takich jak sos Mornay i sos serowy Cheddar. Sos beszamelowy jest używany w kuchni francuskiej od wieków i nadal jest popularnym składnikiem wielu tradycyjnych dań kuchni francuskiej.

- Reklama-

Do jakich potraw stosować sos beszamelowy?

Sos beszamelowy, znany również jako sos biały, to uniwersalny sos, który można stosować w różnych potrawach. Niektóre popularne dania z sosem beszamelowym to:

  • Lasagna: Sos beszamelowy jest często używany w tradycyjnych przepisach na lasagne jako warstwa między makaronem a nadzieniem mięsnym lub warzywnym.
  • Makaron z serem: Sos beszamelowy jest używany jako baza do sosu serowego w wielu przepisach na makarony i sery.
  • Zapiekanki: Sos beszamelowy jest często używany do zapiekanek, czyli potraw posypywanych bułką tartą lub tartym serem, a następnie pieczonych. Przykłady obejmują zapiekankę z kalafiora, zapiekankę z brokułów i zapiekankę ze słodkich ziemniaków.
  • Suflety: Sos beszamelowy może być używany jako baza do pikantnych sufletów.
    Croque-monsieur i Croque-madame: to francuskie kanapki z szynką, serem i sosem beszamelowym.
  • Vol-au-vent: Są to muszle z francuskiego ciasta francuskiego nadziewane mięsem lub warzywami i sosem beszamelowym.
  • Zapiekanki: Sos beszamelowy może być używany jako baza do zapiekanek, takich jak Chicken Divan, czyli zapiekanka z kurczaka i brokułów w sosie beszamelowym.

Czy sos beszamelowy jest zdrowy?

Sos beszamelowy nie jest uważany za zdrową opcję. Jest bogaty w tłuszcze nasycone i cholesterol, spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych może zwiększać ryzyko chorób serca. Ponadto jest również bogaty w kalorie, co może przyczynić się do przybierania na wadze, jeśli jest spożywany w dużych ilościach.

Warto zauważyć, że istnieją sposoby na zrobienie lżejszej wersji sosu beszamelowego przy użyciu niskotłuszczowego mleka lub substytutu masła, co może pomóc zmniejszyć ilość tłuszczu i kalorii.

Sos beszamelowy - składniki

Sos beszamelowy - przepis krok po kroku

  1. W średnim rondlu rozpuść masło na średnim ogniu.
  2. Dodać mąkę i ciągle mieszać trzepaczką przez około 2 minuty, aż powstanie pasta, zwana też zasmażką.
  3. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
  4. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj dalej, często mieszając, przez około 10 minut lub do momentu, aż sos zgęstnieje.
  5. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową (według uznania).
  6. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól sosowi nieco ostygnąć, zanim użyjesz go w swoim przepisie.

Smaczna porada:

Do lżejszej wersji sosu można użyć odtłuszczonego mleka lub zamiennika masła.

 

0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.