Sos beszamelowy – jak zrobić?

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:05:00
  • Ilość porcji:6
  • Czas gotowania:00:10:00
  • Poziom trudności:średni

Sos beszamelowy, znany również jako sos biały, to klasyczny francuski sos, który od wieków jest używany w wielu tradycyjnych francuskich potrawach. Uważa się, że sos powstał w XVII wieku i został nazwany na cześć Louisa de Béchamel, francuskiego finansisty i smakosza, który służył jako główny szafarz króla Ludwika XIV.

Sos beszamelowy to uniwersalny sos, który można stosować w różnych potrawach, takich jak suflety i zapiekanki. Powstaje poprzez utworzenie zasmażki, która jest mieszanką masła i mąki, a następnie dodanie mleka w celu uzyskania gęstego i kremowego sosu. Sos jest zwykle doprawiany solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową, a także może być doprawiany ziołami, takimi jak tymianek, liść laurowy lub pietruszka.

Sos beszamelowy jest uważany za jeden z „sosów macierzystych” kuchni francuskiej, obok sosu holenderskiego, espagnole i pomidorowego, i służy jako baza dla wielu innych sosów, takich jak sos Mornay i sos serowy Cheddar. Sos beszamelowy jest używany w kuchni francuskiej od wieków i nadal jest popularnym składnikiem wielu tradycyjnych dań kuchni francuskiej.

- Reklama-

Do jakich potraw stosować sos beszamelowy?

Sos beszamelowy, znany również jako sos biały, to uniwersalny sos, który można stosować w różnych potrawach. Niektóre popularne dania z sosem beszamelowym to:

  • Lasagna: Sos beszamelowy jest często używany w tradycyjnych przepisach na lasagne jako warstwa między makaronem a nadzieniem mięsnym lub warzywnym.
  • Makaron z serem: Sos beszamelowy jest używany jako baza do sosu serowego w wielu przepisach na makarony i sery.
  • Zapiekanki: Sos beszamelowy jest często używany do zapiekanek, czyli potraw posypywanych bułką tartą lub tartym serem, a następnie pieczonych. Przykłady obejmują zapiekankę z kalafiora, zapiekankę z brokułów i zapiekankę ze słodkich ziemniaków.
  • Suflety: Sos beszamelowy może być używany jako baza do pikantnych sufletów.
    Croque-monsieur i Croque-madame: to francuskie kanapki z szynką, serem i sosem beszamelowym.
  • Vol-au-vent: Są to muszle z francuskiego ciasta francuskiego nadziewane mięsem lub warzywami i sosem beszamelowym.
  • Zapiekanki: Sos beszamelowy może być używany jako baza do zapiekanek, takich jak Chicken Divan, czyli zapiekanka z kurczaka i brokułów w sosie beszamelowym.

Czy sos beszamelowy jest zdrowy?

Sos beszamelowy nie jest uważany za zdrową opcję. Jest bogaty w tłuszcze nasycone i cholesterol, spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych może zwiększać ryzyko chorób serca. Ponadto jest również bogaty w kalorie, co może przyczynić się do przybierania na wadze, jeśli jest spożywany w dużych ilościach.

Warto zauważyć, że istnieją sposoby na zrobienie lżejszej wersji sosu beszamelowego przy użyciu niskotłuszczowego mleka lub substytutu masła, co może pomóc zmniejszyć ilość tłuszczu i kalorii.

Sos beszamelowy - składniki

Sos beszamelowy - przepis krok po kroku

  1. W średnim rondlu rozpuść masło na średnim ogniu.
  2. Dodać mąkę i ciągle mieszać trzepaczką przez około 2 minuty, aż powstanie pasta, zwana też zasmażką.
  3. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
  4. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj dalej, często mieszając, przez około 10 minut lub do momentu, aż sos zgęstnieje.
  5. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową (według uznania).
  6. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól sosowi nieco ostygnąć, zanim użyjesz go w swoim przepisie.

Smaczna porada:

Do lżejszej wersji sosu można użyć odtłuszczonego mleka lub zamiennika masła.

 

0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy