fbpx

Wietnamskie sajgonki z warzywami gotowane na parze

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:10:00
  • Ilość porcji:8
  • Czas gotowania:00:20:00
  • Poziom trudności:średni

To danie inspirowane jest przepisem na klasyczne wietnamskie sajgonki. Te można kupić w wielu knajpach azjatyckich jednak w dużej mierze smażone są na głębokim oleju. Tymczasem, można je ugotować również na parze, czy upiec w piekarniku. Dzisiejsze sajgonki przyrządzane są ze świeżych ziół i warzyw, które dostaniecie w każdym sklepie. Jeżeli lubicie owoce morza jak np. krewetki, również możecie je dodać by uzyskać dodatkową teksturę. To swoista sałatka warzywna zawinięta w ryżowy papier, którą macza się w przepysznym sosie sojowym. Świetnie wyglądają i z pewnością zrobią wrażenie na waszych znajomych podczas niejednej imprezy. Ten przepis nie zawiera mięsa.

Wietnamskie sajgonki z warzywami na parze - składniki

Wietnamskie sajgonki z warzywami na parze - przepis krok po kroku

Nadzienie do sajgonek

  1. Warzywa umyj i obierz.
  2. Umieść arkusze papieru ryżowego pomiędzy dwoma wilgotnymi ręczniczkami kuchennymi. Pozostaw je tak na około dwie minuty by zmiękły.
  3. Namocz makaron ryżowy w gorącej i osolonej wodzie. Przydatne będą instrukcje producenta nadrukowane na opakowaniu.
  4. Marchewki przekrój na pół, a następnie natnij je wzdłuż krojąc na cienkie plasterki. Paseczki nie powinny być dłuższe od papieru ryżowego.
  5. Kiełki opłucz i odsącz. Podobnie jak bazylię, z której wykorzystamy listki.
  6. Cebulę zieloną (szalotka) pokrój ukośnie na cienkie plasterki.
  7. Kapustę i sałatę rzymską pokrój w piórka.
  8. Jeżeli chcesz wykorzystać w przepisie krewetki, najlepiej wybrać w sklepie większe i poddusić je na maśle. Ważne, by po przygotowaniu nie miały pancerzyków i miały usunięte jelita. Jak zrobić krewetki opiszemy w oddzielnym wpisie.
  9. Na środek każdego arkusza papieru ryżowego wkładamy po dwa liście bazylii, szpinaku, rukoli, Następnie makaron ryżowy, paseczki szalotki, marchewki i kapusty. Na to kiełki i kawałki krewetki. Następnie zawijamy papier ryżowy formując kieszonkę i mocno zwijamy.

Sos do sajgonek

  1. W małej misce zmieszaj ze sobą 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę wody, posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę posiekanej szalotki (zielona cebula szczypiorkowa), pół łyżeczki oleju sezamowego i ćwierć łyżeczki mielonego imbiru (najlepiej świeżo-starty). Jeżeli w sklepie natraficie na sos hoisin to warto go kupić i dodać dwie łyżki. Ma ciemnobrązową barwę, jest gęsty i świetnie smakuje w kuchni azjatyckiej. Posłuży też jako zagęstnik.
  2. Po wymieszaniu składników, przykryjcie sos i schowajcie go do lodówki na jedną godzinę. W ten sposób smaki się zmieszają. Przed podaniem, sos najlepiej podgrzać i podawać na ciepło. Ma wtedy lepszy smak i konsystencję.

Gotowanie

  1. Do gotowania na parze możesz wykorzystać parowar, garnek z nakładą do gotowania na parze (sitko, wkład), czy bambusowy parowar. W naszym przypadku wykorzystamy najtańszą dostępną w sklepie metalową wkładkę do garnka służącą do gotowania warzyw na parze. W tym włóż nasadkę do garnka i nalej odpowiednią ilość wody (tak, by nie wystawa ponad oczka). Zagotuj wodę.
  2. Delikatnie przełóż sajgonki.
  3. Gotuj na parze przez 4 do 5 minut.

Smaczna porada:

  • Zamiast krewetek możesz użyć cienko pokrojonego gotowanego kurczaka, wieprzowiny lub dowolnych warzyw, takich jak groszek cukrowy, awokado lub papryka. Możesz również zastąpić krewetki lub wieprzowinę tofu.
  • Możesz użyć także innych ulubionych warzyw. Pamiętaj by dostosować ilość składników, by udało Ci się zawinąć sajgonki!
  • Sajgonki możesz podawać również z gotowymi sosami np. chili, słodko-kwaśnym lub po prostu sojowym zmieszanym z odrobiną octu.
0/5 (0 Reviews)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.