Sól jako przyprawa stosowana jest od tysięcy lat. Ciężko wyobrazić sobie kuchnię, w której nie stałaby solniczka oraz potraw, w których nie korzysta się chociaż z odrobiny soli. Jej główne funkcje to oczywiście konserwacja i aromatyzowanie potraw.
Stosowanie soli do konserwowania żywności to jedna z najstarszych metod używana przez ludzi. Wilgoć w pożywieniu powoduje rozwój drobnoustrojów, które z czasem doprowadzają do popsucia się jedzenia. Sól bardzo mocno pochłania wilgoć, co dostrzeżono już dawno temu. Kiedy używano soli do przecierania żywności, ta stawała się sucha i nie psuła się przez znacznie większy czas. Gdy zmieszamy dużą ilość soli z wodą, utworzymy solankę, która jest kolejną metodą konserwacji żywności. Możecie ją znać np. z marynowania.
Sól poprawia także teksturę potraw. Pozwala mięsu wydzielać soki i sprawia, że staje się ono bardziej miękkie. Wykorzystuje się nią także do produkcji serów i przetworów mięsnych jak szynka, czy kiełbasa. Jest także świetnym wzmacniaczem smaku – oprócz tworzenia dobrze znanego „słonego” smaku, wzmacnia również słodycz oraz neutralizuje gorycz. Dlatego dodaje się ją np. do karmelu, czy oliwek.
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
Kontakt: kontakt@smacznyblog.pl
© Smacznyblog.pl by jotem, Mapa witryny