Na grillu od lat królują różnego rodzaju mięsa. Nikt chyba nie wyobraża sobie spotkania na świeżym powietrzu bez tradycyjnej, pikantnie przyprawionej karkówki oraz klasycznych kiełbasek. Coraz częściej na naszych grillach goszczą również dobrze przyprawione warzywa, które mogą być zarówno ciekawym dodatkiem do mięs, jak i oddzielną potrawą. Pieczona pieczarka w folii z grilla to prawdziwy hit grillowych imprez.
-
Zobacz inne ciekawe przepisy, które możesz zrobić na grillu
Bardzo prostym do przygotowania przysmakiem, smakującym zarówno miłośnikom grillowanych mięs, jak i tym, którzy go nie jedzą zbyt często w potrawach są pieczarki. Delikatnie przyprawione solą oraz oprawione na grillu stają się bardzo subtelnym, sycącym oraz soczystym przysmakiem. W dodatku posiadają niewiele kalorii.
Pieczarki nie należą do warzyw, które można krótko trzymać na ruszcie. Musimy uzbroić się w cierpliwość jeśli chcemy, żeby były smaczne i dobrze dopieczone. Efekt jest jednak tego warty. Zyskamy dodatek, który na pewno przypadnie do gustu naszym gościom i sprawi, że dania będą wyjątkowo urozmaicone.
Dodatkowo, pieczarki pieczone i zamknięte w folii nie utracą wody. Będą dzięki temu bardziej aromatyczne. Wyjątkowo smakują zarówno solo jak i faszerowane. Tu również mamy duże pole do popisu, ponieważ pieczarki możemy przygotować w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej. Warto eksperymentować ze sposobem ich przyprawiania, ponieważ za każdym razem pomoże nam pozytywnie zaskoczyć naszych gości.
Pieczona pieczarka w folii z grilla - składniki
Pieczona pieczarka w folii z grilla - przepis krok po kroku
- Do tego przepisu najlepiej nadają się największe pieczarki.
- Pieczarki dokładnie myjemy i wyłamujemy im nóżki.
- Pieczarki kładziemy na foli aluminiowej blaszkami do góry.
- Do kapelusza pieczarki wkładamy około pół łyżeczki masła.
- Solimy i pieprzymy. Jeżeli lubicie ser żółty, to w tym momencie możecie dodać go odrobinę.
- Całość zawijamy w folię aluminiową tworząc warkocz z jednej strony.
- Tak przygotowane pieczarki kładziemy na ruszt grilla.
- Po około 10 minutach pieczarki są gotowe. Należy je delikatnie ściągnąć i kłaść na talerzu, bo w środku pieczarka puści soki i stworzy się rzadki sos.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.