Czarny pieprz to przyprawa wytwarzana z suszonych i w pełni dojrzałych jagód rośliny Piper nigrum. Jest to jedna z najczęściej używanych przypraw na świecie, o wyrazistym, lekko ostrym smaku. Czarny pieprz jest zwykle sprzedawany w postaci mielonej, ale można go również znaleźć w całych ziarnach pieprzu.
Czarny pieprz jest używany w wielu różnych potrawach, zarówno słodkich, jak i pikantnych. Może być stosowany jako przyprawa do mięs, ryb i drobiu i jest powszechnym składnikiem przypraw, marynat i suchych mieszanek aromatyzujących. Jest również stosowany w zupach, gulaszach i zapiekankach oraz jest powszechnym składnikiem sosów sałatkowych, sosów i przypraw. Może być również używany do przyprawiania warzyw i dodawany do zup i bulionów dla dodania smaku. Z czarnego pieprzu można również zrobić domowy sos pieprzowy i stworzyć z niego wyjątkową mieszankę przypraw.
Używając czarnego pieprzu w kuchni, należy pamiętać, że może on być dość silny, dlatego należy go używać oszczędnie. Powinien być przechowywany w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu i może być przechowywany przez kilka miesięcy.
Ciekawostka: Czarny pieprz był używany do celów leczniczych od wieków. Uważa się, że ma właściwości przeciwzapalne, a także może pomóc poprawić trawienie i złagodzić ból.
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
Kontakt: kontakt@smacznyblog.pl
© Smacznyblog.pl by jotem, Mapa witryny