fbpx

Jak zrobić pyszne ciasto gofrowe?

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:10:00
  • Ilość porcji:6
  • Czas gotowania:00:05:00
  • Poziom trudności:łatwy

Ciasto gofrowe, znane również jako wafle belgijskie, to deser, który jest znany na całym świecie i bardzo popularny wśród miłośników słodkości. Choć pochodzenie gofrów nie jest do końca jasne, to wiadomo, że pojawiły się one w Europie już w XII wieku.

W tym okresie gofry były wypiekane w kształcie placków, a ich składniki stanowiły: mąka, miód i sól. Gofry były wtedy zwykle podawane z masłem, a w późniejszych czasach także z cukrem pudrem lub syropem klonowym.

Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

W XVIII wieku gofry stały się bardzo popularnym deserem wśród arystokracji, a w XIX wieku stały się dostępne dla szerszej rzeszy ludzi dzięki masowej produkcji wafli.

- Reklama-

W XX wieku pojawiły się różne wersje gofrów, takie jak wafle serowe, czekoladowe czy owocowe. Wiele rodzin ma swoje własne receptury i sposoby podawania gofrów, co dodaje im osobistego charakteru.

Obecnie gofry można kupić w wielu kawiarniach, restauracjach, a nawet na ulicy, a także można je przygotować w domu przy użyciu specjalnego gofrownicy.

Podstawowy przepis na gofry składa się z mąki, jajek, cukru, mleka, proszku do pieczenia i oleju roślinnego. Gofry można podawać na wiele sposobów – z miodem, syropem klonowym, cukrem pudrem, dżemem lub świeżymi owocami. Mogą być również podawane z bitą śmietaną lub lodami.

Podczas przygotowywania gofrów warto pamiętać o kilku poradach:

  1. Gofry najlepiej smakują, gdy są podawane od razu po upieczeniu, kiedy są jeszcze ciepłe i chrupiące.
  2. Można dodać różne dodatki do ciasta, takie jak kakao, migdały lub rodzynki, aby nadać im dodatkowy smak.
  3. Warto zainwestować w dobrą jakość gofrownicę, aby uzyskać najlepsze wyniki.

Ciasto gofrowe - składniki

Ciasto gofrowe- przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  2. W drugiej misce wymieszaj jajka, rozpuszczone masło, mleko i ekstrakt z wanilii.
  3. Wymieszaj suche składniki z mokrymi składnikami, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
  4. Odstaw ciasto na około 10 minut, aby odpoczęło.
  5. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją olejem.
  6. Nałóż łyżkę ciasta na środek każdej formy gofrownicy i zamknij pokrywę.
  7. Piecz gofry przez około 3-5 minut lub do momentu, gdy będą złociste i chrupiące.
  8. Wyjmij gofry z gofrownicy i podawaj od razu, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.

Smaczna porada:

  • Przed podaniem gofrów można polać je miodem lub posypać startą czekoladą.
  • Gofry można podawać z ulubionymi owocami lub bitą śmietaną.
  • Aby gofry były jeszcze chrupiące, najlepiej podawać je od razu po upieczeniu.
  • Gofry można przygotować również z dodatkiem kakao lub cynamonu, aby nadać im dodatkowego smaku.

Przydatne urządzenia:

  • Miska do mieszania składników
  • Gofrownica
  • Łyżka do nakładania ciasta
  • Pędzel do smarowania gofrownicy olejem
  • Widelczyk lub szczypce do wyjmowania gotowych gofrów z gofrownicy
0/5 (0 Reviews)
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.