fbpx

Bigos z kiszonej kapusty

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:8
  • Czas gotowania:80
  • Poziom trudności:średni

Ciężko o bardziej tradycyjne polskie danie, jak bigos z kiszonej kapusty. Ten przepis zmienia się zależnie od regionu naszego kraju, w którym jest przygotowywany. Dziś na talerz kładziemy klasyczny bigos z kiszonej kapusty.

Bigos z kiszonej kapusty - składniki

Bigos z kiszonej kapusty - przepis krok po kroku

  1. Kiszoną kapustę odsączamy z nadmiaru soku.
  2. Kapustę siekamy na mniejsze kawałki, ale jednak nie zbyt drobno.
  3. Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Pokrojoną cebulę szklimy na smalcu. Jeżeli nie lubicie smalcu, możecie użyć masła lub oleju.
  5. Dodajemy kapustę i zasmażamy przez 2 minuty.
  6. Całość zalewamy bulionem drobiowym i stawiamy na małym ogniu.
  7. Dodajemy liść laurowy, pieprz i ziele angielskie.
  8. Ulubioną kiełbasę kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy na patelni i dodajemy do całości.
  9. Wieprzowinę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Jeżeli jednak nie była wcześniej uduszona lub upieczona, należy to zrobić.
  10. Przygotowujemy zasmażkę do zagęszczenia (sprawdź, jak zrobić zasmażkę).
  11. Po zagęszczeniu mieszamy i przyprawiamy: solą, pieprzem.
  12. Przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu. Od czasu do czasu należy przemieszać całość by się nie przypaliła. Gotujemy przez około 60 minut. Czasami niektóre kapusty potrzebują więcej czasu. Należy spróbować i zobaczyć, czy jest już wystarczająco miękka.
  13. Na sam koniec mielimy majeranek i kminem. Dodajemy do bigosu, mieszamy, ale już nie gotujemy. To dopiero podkręci smak i sprawi, że potrawa będzie mniej ciężkostrawna, a sami w nocy nie będziemy zasilali lokalnej gazowni 🙂
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy