Ciężko o bardziej tradycyjne polskie danie, jak bigos z kiszonej kapusty. Ten przepis zmienia się zależnie od regionu naszego kraju, w którym jest przygotowywany. Dziś na talerz kładziemy klasyczny bigos z kiszonej kapusty.
Bigos z kiszonej kapusty - składniki
Bigos z kiszonej kapusty - przepis krok po kroku
- Kiszoną kapustę odsączamy z nadmiaru soku.
- Kapustę siekamy na mniejsze kawałki, ale jednak nie zbyt drobno.
- Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
- Pokrojoną cebulę szklimy na smalcu. Jeżeli nie lubicie smalcu, możecie użyć masła lub oleju.
- Dodajemy kapustę i zasmażamy przez 2 minuty.
- Całość zalewamy bulionem drobiowym i stawiamy na małym ogniu.
- Dodajemy liść laurowy, pieprz i ziele angielskie.
- Ulubioną kiełbasę kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy na patelni i dodajemy do całości.
- Wieprzowinę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Jeżeli jednak nie była wcześniej uduszona lub upieczona, należy to zrobić.
- Przygotowujemy zasmażkę do zagęszczenia (sprawdź, jak zrobić zasmażkę).
- Po zagęszczeniu mieszamy i przyprawiamy: solą, pieprzem.
- Przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu. Od czasu do czasu należy przemieszać całość by się nie przypaliła. Gotujemy przez około 60 minut. Czasami niektóre kapusty potrzebują więcej czasu. Należy spróbować i zobaczyć, czy jest już wystarczająco miękka.
- Na sam koniec mielimy majeranek i kminem. Dodajemy do bigosu, mieszamy, ale już nie gotujemy. To dopiero podkręci smak i sprawi, że potrawa będzie mniej ciężkostrawna, a sami w nocy nie będziemy zasilali lokalnej gazowni 🙂
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.