Dzisiejszym przepisem zapraszam Was na kulinarne eksperymenty używając prostych składników. To właśnie ta pyszna przekąska powstała w czasach, gdy wyprowadziliśmy się od swoich rodziców i zdecydowaliśmy zamieszkać razem. A, że ja bardzo lubię eksperymentować w kuchni, to chętnie łączę ze sobą pozornie dziwne składniki.
Ziołowe łódki z ziemniaków na ostro to usprawniona wersja klasycznego przepisu Pieczone ćwiartki ziemniaczane w ziołach. Tym razem nie zabraknie słodyczy i nutki pikantnego smaku!
Ziołowe łódki z ziemniaków w miodzie i na ostro
Ziołowe łódki z ziemniaków w miodzie i na ostro - przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki i pokrój je w łódki (najpierw na pół, później połówki znów na pół).
- Do szklanki dodaj łyżkę miodu, dwie łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki wody i dokładnie wymieszaj.
- Do mieszanki dodaj stopniowo przyprawy i dokładnie wymieszaj. Zamiast chili w proszku możesz wykorzystać świeże chili. W tym przypadku pokrój je w drobną kostkę lub paseczki. Dodaj do całości.
- Ziemniaki rozłóż do naczynia żaroodpornego. Wlej przygotowaną mieszankę i dokładnie wymieszaj całość.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Piecz przez około 30-35 minut mieszając 2-3 razy całość.
Smaczna porada
- Aby ułatwić mieszanie składników, do szklanki żaroodpornej dodaj miód i podgrzej go kilka sekund w mikrofali. Możesz także łyżkę z miodem włożyć do szklanki, a tę szklankę wstawić do ciepłej wody.
- Jeżeli do przepisu używasz młodych ziemniaków – nie musisz ich obierać. Umyj je dokładnie i wyszoruj skórkę.
Przydatne urządzenia
- Naczynie żaroodporne
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.