Cebula to równie popularny składnik światowej kuchni, co olej lub jaja. W zależności od rodzaju, cebula może być zarówno słodka, kwaśna jak i ostra. Nie zawiera specjalne zbyt wiele wartości odżywczych poza witaminami i minerałami. Jednak w połączeniu z innymi składnikami pozwala wydobyć z nich prawdziwą głębię smaku. Jedzenie po prostu smakuje z nią przyjemniej. Dużym plusem cebuli jest fakt, że jest tania, łatwo dostępna. Zaraz po marchwi i selerze używa się ją jako wzmacniacz smaku różnych zup, bulionów i sosów.
Cebula jest spokrewniona z czosnkiem, szczypiorkiem, szalotką (szalotkę nazywa się także cebuloczosnkiem) i porem. Cebulę da się jeść na surowo. Do kanapek świetnie pasuje jej cukrowa odmiana. Jest cierpka i ostra, co jeszcze bardziej można podkreślić szczyptą soli i pieprzu. Cebula może być pieczona, grillowana, marynowana, karmelizowana, panierowana i smażona w głębokim tłuszczu, pokrojona w cienkie plasterki lub posiekana i podawana na surowo w sałatkach, kanapkach, czy dipach. Jest to bardzo uniwersalny składnik.
Wiele osób prześmiewczo nazywa naszych rodaków „cebulakami”. Tymczasem największą ilość cebuli na świecie produkują i spożywają Chiny. W Europie na miejscu pierwszym jest Holandia.
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
Kontakt: kontakt@smacznyblog.pl
© Smacznyblog.pl by jotem, Mapa witryny