Robiąc zakupy w sklepie często można natrafić na różne rodzaje cebuli. Wyróżniają się nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem i zapachem. Niektóre z nich świetnie sprawdzą się do jedzenia na surowo, inne do duszenia, jeszcze inne do smażenia i pieczenia. Jakie są najpopularniejsze z nich?
1Cebula żółta

Najbardziej powszechna i popularna odmiana cebuli. Można wykorzystać ją do wszystkiego. Ma silny smak i zapach. Jeżeli ktoś wspomina o cebuli nie mówiąc jej konkretnego rodzaju, można śmiało przyjąć, że chodzi mu właśnie o cebulę żółtą.
2Słodka cebula „cukrowa”

Większa i nieco bardziej płaska niż żółta cebula, o jaśniejszej, mniej nieprzejrzystej skórce. Zawiera cukier, dzięki czemu nadaje się do karmelizacji. Ich większy rozmiar i słodszy smak sprawiają, że idealnie nadają się do krążków cebulowych. Świetnie smakuje z kanapkami na surowo.
3Biała cebula

Biała cebula ma papierową białą skórkę, a jej smak jest łagodniejszy i słodszy niż cebula żółta, dzięki czemu nadaje się do podawania na surowo. Określa się ją także mianem cebuli czosnkowej bo w jej smaku i zapachu można doszukać się właśnie czosnkowego aromatu. Jest także dobra dla osób z problemami układu pokarmowego. Jest w miarę lekkostrawna.
4Czerwona cebule

Słodka i wystarczająco łagodna, aby można ją było spożywać na surowo, zarówno zewnętrzna skórka, jak i miąższ czerwonej cebuli mają głęboki, purpurowy kolor, co czyni je szczególnie dobrym dodatkiem do sałatek lub wszędzie tam, gdzie odrobina koloru poprawi wygląd potrawy. Jest za to ciężkostrawna, ale zawiera bardzo dużą ilość witaminy C.
5Szalotka (czosnek askaloński)

Największą różnicą między szalotką a innymi cebulami, poza siłą smaku, jest struktura komórkowa. Szalotka to małe cebule o brązowej skórce i fioletowym miąższu, których cebulki składają się z wielu płatków, podobnie jak cebulki czosnku dzielą się na pojedyncze ząbki. Szalotki po ugotowaniu rozpadają się znacznie łatwiej niż ich większe odpowiedniki. Zawierają też cukier to pozwala je świetnie karmelizować.
Szalotka ma smak podobny do cebuli, chociaż jest słodsza i bardziej aksamitna niż ostrzejsza cebula. Surowy smak bardziej skłania się ku czerwonej cebuli, jest pikantny i cierpki z odrobiną soczystości. Można je także zmielić i dodawać w dressingach do sałatek i sosów. Świetnie nadają się do pieczenia.
6Zielona cebula szczypiorowa

Cebula zielona to niedojrzała cebula, która nie uformowała jeszcze cebulki lub tylko częściowo. Zwykle używa się całej rośliny, łącznie z wysokimi, zielonymi pędami, które stanowią wspaniały dodatek do zup, omletów, kanapek i chrupania na surowo..
7Pory

I tutaj zaskoczenie, prawda? Por należy również do tej samej rodziny warzyw czosnkowatych, co cebula. Nie tworzy jednak cebuli.
Pory to naprawdę wspaniałe warzywo, a także niestety niedoceniane. W kształcie przerośniętej szalotki, pory są uroczew zupach i sosach, a jednym z naszych ulubionych sposobów ich przygotowania jest à la gratinée – pieczone i posypane przyprawioną bułką tartą i serem Gruyère. Pieczenie porów łagodzi ich smak i zmiękcza je.