Bulion warzywny nie zawiera w swoim składzie odrobiny mięsa. Jego alternatywną i bardzo aromatyczną wersją jest bulion mięsny. To właśnie dodatek tłustego mięsa nadaje mu bogatego smaku i znacznie podkreśla obecność wszystkich użytych składników. Można go mrozić i wykorzystywać jako bazę do innych potraw – zup, czy chociażby risotto. Jest też świetnym podstawowym składnikiem domowego i rozgrzewającego rosołu.
Przepis na domowy bulion mięsny nie jest trudny dlatego warto wykonywać go samodzielnie. Dzięki temu unikniemy wszelkiej maści wzmacniaczy smaków, sztucznych aromatów i zagęszczaczy obecnych w niektórych kostkach rosołowych i gotowych wywarach. Najpopularniejsze buliony mięsne gotuje się na wszystkich rodzajach mięs. Można te mięsa ze sobą łączyć. Bardzo pyszne wywary wychodzą m.in. na kurczakach, kaczce i wołowinie – oraz na wszystkich tych składnikach razem. W domu często kupujemy całą tuszkę kurczaka i po jej obrobieniu (wykrojeniu poszczególnych elementów) zostaje resztka, to to też stanowi świetną bazę na wywar. Często dodaje się także kości, kiełbasę, żeberka. W sklepach dostępne są również gotowe porcje rosołowe.
Bulion mięsny składniki
Bulion mięsny - przepis krok po kroku
- Garnek uzupełniamy wodą i dodajemy do niego mięso. W trakcie podgrzewania wody i przed jej zagotowaniem na powierzchni będzie zbierał się film białkowy (piana zwana potocznie „szumem”). Zbieramy go za pomocą sitka lub łyżki i wyrzucamy do zlewu. Jeżeli tego nie zrobimy i woda się zagotuje, szum opadnie na dno i wywar stanie się bardzo mętny.
- W międzyczasie dokładnie myjemy warzywa pod bieżącą wodą i obieramy.
- Cebulę kroimy na pół i przypalamy obie części nad ogniem palnika lub podsmażamy na suchej patelni.
- Jeżeli na powierzchni wody przestał zbierać się już szum, ostrożnie dodajemy warzywa i gotujemy całość na bardzo małym ogniu przez minimum godzinę. Solimy i pieprzymy.
- Nie mieszaj bulionu i nie przykrywaj garnka!
- Gdy warzywa zrobią się miękkie a wywar nieco zredukuje, możesz odcedzić bulion od warzyw.
Smaczna porada:
- Bulion możesz zamrozić w torebkach do żywności. Następnie używać go jak kostki rosołowej np. do risotto, albo do innych zup.
- Przepisy na buliony mięsne są różne w zależności od regionów, z których się wywodzą. Niektórzy dodają paprykę, inni grzyby, w kolejnych przepisach można znaleźć nawet dodatek cynamonu. Warto poeksperymentować by znaleźć swój smak.
- Mięso z zupy można zjeść. Bardzo smaczne jest smażone mięso z kurczaka wyjęte z zupy. Uważacie przy smażeniu, bo zawiera w sobie bulion – więc będzie pryskać w kontakcie z gorącym olejem.
- Jeżeli nie lubimy jeść takiego mięsa – możemy je wyciągnąć z zupy i zamrozić. Następnie wykorzystać je np. do robienia farszu pyz lub pasztetu.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.