fbpx

Bulion mięsny drobiowy – jak zrobić?

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10 min
  • Ilość porcji:1
  • Czas gotowania:60 min
  • Poziom trudności:Łatwy

Bulion warzywny nie zawiera w swoim składzie odrobiny mięsa. Jego alternatywną i bardzo aromatyczną wersją jest bulion mięsny. To właśnie dodatek tłustego mięsa nadaje mu bogatego smaku i znacznie podkreśla obecność wszystkich użytych składników. Można go mrozić i wykorzystywać jako bazę do innych potraw – zup, czy chociażby risotto. Jest też świetnym podstawowym składnikiem domowego i rozgrzewającego rosołu.

Przepis na domowy bulion mięsny nie jest trudny dlatego warto wykonywać go samodzielnie. Dzięki temu unikniemy wszelkiej maści wzmacniaczy smaków, sztucznych aromatów i zagęszczaczy obecnych w niektórych kostkach rosołowych i gotowych wywarach. Najpopularniejsze buliony mięsne gotuje się na wszystkich rodzajach mięs. Można te mięsa ze sobą łączyć. Bardzo pyszne wywary wychodzą m.in. na kurczakach, kaczce i wołowinie – oraz na wszystkich tych składnikach razem. W domu często kupujemy całą tuszkę kurczaka i po jej obrobieniu (wykrojeniu poszczególnych elementów) zostaje resztka, to to też stanowi świetną bazę na wywar. Często dodaje się także kości, kiełbasę, żeberka. W sklepach dostępne są również gotowe porcje rosołowe.

Bulion mięsny składniki

Bulion mięsny - przepis krok po kroku

  1. Garnek uzupełniamy wodą i dodajemy do niego mięso. W trakcie podgrzewania wody i przed jej zagotowaniem na powierzchni będzie zbierał się film białkowy (piana zwana potocznie „szumem”). Zbieramy go za pomocą sitka lub łyżki i wyrzucamy do zlewu. Jeżeli tego nie zrobimy i woda się zagotuje, szum opadnie na dno i wywar stanie się bardzo mętny.
  2. W międzyczasie dokładnie myjemy warzywa pod bieżącą wodą i obieramy.
  3. Cebulę kroimy na pół i przypalamy obie części nad ogniem palnika lub podsmażamy na suchej patelni.
  4. Jeżeli na powierzchni wody przestał zbierać się już szum, ostrożnie dodajemy warzywa i gotujemy całość na bardzo małym ogniu przez minimum godzinę. Solimy i pieprzymy.
  5. Nie mieszaj bulionu i nie przykrywaj garnka!
  6. Gdy warzywa zrobią się miękkie a wywar nieco zredukuje, możesz odcedzić bulion od warzyw.

Smaczna porada:

  • Bulion możesz zamrozić w torebkach do żywności. Następnie używać go jak kostki rosołowej np. do risotto, albo do innych zup.
  • Przepisy na buliony mięsne są różne w zależności od regionów, z których się wywodzą. Niektórzy dodają paprykę, inni grzyby, w kolejnych przepisach można znaleźć nawet dodatek cynamonu. Warto poeksperymentować by znaleźć swój smak.
  • Mięso z zupy można zjeść. Bardzo smaczne jest smażone mięso z kurczaka wyjęte z zupy. Uważacie przy smażeniu, bo zawiera w sobie bulion – więc będzie pryskać w kontakcie z gorącym olejem.
  • Jeżeli nie lubimy jeść takiego mięsa – możemy je wyciągnąć z zupy i zamrozić. Następnie wykorzystać je np. do robienia farszu pyz lub pasztetu.
4.5/5 (2 Reviews)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.