fbpx

Lemoniada pomarańczowa

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:15
  • Ilość porcji:2L
  • Czas gotowania:-
  • Poziom trudności:łatwy

Lemoniada pomarańczowa to kolejna propozycja usprawnienia klasycznej, cytrynowej lemoniady. Dzisiejszy przepis łączy ze sobą pomarańcze, skórkę z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny oraz listki mięty. Jest pysznie, orzeźwiająco i na pomarańczowo!

Lemoniada pomarańczowa - składniki

Lemoniada pomarańczowa - przepis krok po kroku

  1. Pomarańcze i cytryny dobrze myjemy. Wkładamy do głębokiej i miski i wyparzamy przez kilka sekund we wrzątku.
  2. Gdy owoce ostygną, z jednej cytryny i pomarańczy zdrapujemy skórkę – używamy do tego zwykłej tarki o drobnych oczkach. Startą skórkę wrzucamy do szklanego dzbanka.
  3. Do dzbanka dodajemy cukier i mieszamy ze skórką. Zostawiamy na 15 minut.
  4. Cytryny kroimy na pół i wyciskamy z nich sok. Dolewamy go do dzbanka
  5. 3 pomarańcze kroimy na ćwiartki i wyciskamy z nich sok do dzbanka. Pozostałą pomarańczę kroimy w plasterki i dodajemy je w całości do dzbanka.
  6. Dodajemy listki mięty i kostki lodu. Uzupełniamy dzbanek wodą i gotowe 🙂
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy