Lemoniada pomarańczowa to kolejna propozycja usprawnienia klasycznej, cytrynowej lemoniady. Dzisiejszy przepis łączy ze sobą pomarańcze, skórkę z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny oraz listki mięty. Jest pysznie, orzeźwiająco i na pomarańczowo!
Lemoniada pomarańczowa - składniki
Lemoniada pomarańczowa - przepis krok po kroku
- Pomarańcze i cytryny dobrze myjemy. Wkładamy do głębokiej i miski i wyparzamy przez kilka sekund we wrzątku.
- Gdy owoce ostygną, z jednej cytryny i pomarańczy zdrapujemy skórkę – używamy do tego zwykłej tarki o drobnych oczkach. Startą skórkę wrzucamy do szklanego dzbanka.
- Do dzbanka dodajemy cukier i mieszamy ze skórką. Zostawiamy na 15 minut.
- Cytryny kroimy na pół i wyciskamy z nich sok. Dolewamy go do dzbanka
- 3 pomarańcze kroimy na ćwiartki i wyciskamy z nich sok do dzbanka. Pozostałą pomarańczę kroimy w plasterki i dodajemy je w całości do dzbanka.
- Dodajemy listki mięty i kostki lodu. Uzupełniamy dzbanek wodą i gotowe 🙂
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.