Zupa krem z kalafiora i białych warzyw jest aksamitna i delikatna w smaku. Świetnie smakuje z grzankami lub świeżym pieczywem. Jak ją zrobić?
Zupa krem z kalafiora i białych warzyw - składniki
Zupa krem z kalafiora i białych warzyw - przepis krok po kroku
- Seler i ziemniaki obieramy i myjemy.
- Oba warzywa kroimy w podobnej wielkości kostkę.
- Kalafior myjemy i dzielimy go na mniejsze różyczki.
- Cebulę i czosnek obieramy i siekamy na drobne kawałki.
- Por dokładnie myjemy i kroimy na krążki.
- W garnku, w którym będziemy gotowali zupę, dodajemy masło i roztapiamy je. Dodajemy do niego cebulę, por i czosnek i delikatnie przesmażamy.
- Do składników dodajemy kalafior, seler i ziemniaki. Chwilę smażymy (1 minuta).
- Dolewamy bulion i mleko.
- Czekamy do zagotowania składników i gotujemy przez następne 20 minut (tradycyjnie – do miękkości warzyw).
- Po ugotowaniu wyłączamy gaz i przy użyciu blendera mieszamy.
- Do tak przygotowanej zupy dodajemy śmietanę. Jak odpowiednio zabielić zupę dowiesz się z artykułu: Jak zabielić zupę by się nie zważyła.
- Przyprawiamy całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny i chrzanem.
- Rozlewamy kremową zupę do talerzy i przyozdabiamy np. kleksem śmietany lub świeżymi ziołami.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.