fbpx

Zupa krem z kalafiora i białych warzyw

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:4
  • Czas gotowania:50
  • Poziom trudności:łatwy

Zupa krem z kalafiora i białych warzyw jest aksamitna i delikatna w smaku. Świetnie smakuje z grzankami lub świeżym pieczywem. Jak ją zrobić?

Zupa krem z kalafiora i białych warzyw - składniki

Zupa krem z kalafiora i białych warzyw - przepis krok po kroku

  1. Seler i ziemniaki obieramy i myjemy.
  2. Oba warzywa kroimy w podobnej wielkości kostkę.
  3. Kalafior myjemy i dzielimy go na mniejsze różyczki.
  4. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy na drobne kawałki.
  5. Por dokładnie myjemy i kroimy na krążki.
  6. W garnku, w którym będziemy gotowali zupę, dodajemy masło i roztapiamy je. Dodajemy do niego cebulę, por i czosnek i delikatnie przesmażamy.
  7. Do składników dodajemy kalafior, seler i ziemniaki. Chwilę smażymy (1 minuta).
  8. Dolewamy bulion i mleko.
  9. Czekamy do zagotowania składników i gotujemy przez następne 20 minut (tradycyjnie – do miękkości warzyw).
  10. Po ugotowaniu wyłączamy gaz i przy użyciu blendera mieszamy.
  11. Do tak przygotowanej zupy dodajemy śmietanę. Jak odpowiednio zabielić zupę dowiesz się z artykułu: Jak zabielić zupę by się nie zważyła.
  12. Przyprawiamy całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny i chrzanem.
  13. Rozlewamy kremową zupę do talerzy i przyozdabiamy np. kleksem śmietany lub świeżymi ziołami.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy