Pieprz to najważniejsza i jedna z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Od blisko 3000 lat uważa się, że ma on właściwości lecznicze. Był tak cenny, że na wschodnie stosowany był nawet jako waluta do płacenia podatków. Szybko zdobył popularność na całym świecie i jest tak do dziś. Aktualnie stanowili około 20 procent całego światowego handlu przyprawami.
Samo słowo pieprz jest używane do opisania dziesiątek różnych rodzajów i odmian, które występują w mieszaninie kolorów, spektrum gatunków i szeregu cech. Dotyczy przede wszystkim suszonego owocu Piper nigrum, pnącego krzewu pochodzącego z Indii. Dzikorosnący krzew owija się wokół drzew. W uprawach komercyjnych drzewa zastępuje się palikami. Małe kwiaty wytwarzają rzędy jagód, które opadają, gdy jagody dojrzewają, a kwiat zanika. Gdy pierwsze jagody na pędzie zmieniają kolor z zielonego na czerwony, cały pęd jest zrywany, zbierany i suszony na gorącym słońcu, przechodząc od okrągłych i mięsistych owoców do twardej i pomarszczonej kuli, znanej prawie wszystkim na całym świecie.
Ziarna czarnego pieprzu zaczynają się jako zielone jagody na pnączach. Gdy kiść jagód dojrzeje, a pierwsze przejdą z zielonego do ciemnoczerwonego, następuje zbór. Następnie suszone są na słońcu aż staną się pomarszczonymi, ciemnobrązowymi kulkami. Po wysuszeniu ziarna pieprzu przesiewa się przez sito z siatki, aby sortować je na różne klasy według wielkości. Im większe ziarno pieprzu, tym lepszy i silniejszy smak, przy czym największe ziarna pieprzu są sortowane według najwyższych klas.
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
Kontakt: kontakt@smacznyblog.pl
© Smacznyblog.pl by jotem, Mapa witryny
Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.
Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.