Ciasto biszkoptowe można jeść same, ale najczęściej przygotowuje się je jako element ciasta, tortu lub deseru. Kolor biszkoptu w dużej mierze zależy od koloru użytych żółtek. Można go jednak modyfikować dodając inne składniki, jak np. kurkumę, kakao, sok z buraka, szpinak, czy różne barwniki spożywcze.
Jest wiele sposób robienia ciasta biszkoptowego. Musicie wybrać ten, który najbardziej przypadnie Wam do gustu. W dzisiejszym materiale proponujemy Wam jeden z nich – naszym zdaniem najprostszy. Warto także pamiętać, że zaczynając przygodę z biszkoptami – z pewnością kilka pierwszych Wam nie wyjdzie – to normalne i nie można się zrażać.
Każdy piekarnik różni się od siebie i trzeba go po prostu dobrze poznać. Czasem dokładnie takie same ustawienia na różnym sprzęcie dadzą zupełnie inne efekty. Należy więc lepiej poznać swój piekarnik i przede wszystkim: dalej próbować.
Ilość użytych składników zależy głównie od wielkości ciasta biszkoptowego, jakie chcemy zrobić. Dla poniższego przepisu przyjmujemy standardową tortownicę o średnicy 22 centymetrów.
Jak zrobić ciasto biszkoptowe - składniki
Jak zrobić ciasto biszkoptowe - przepis krok po kroku
- Rozbijamy jaja do dużej miski.
- Ubijamy jaja przy użyciu miksera.
- Po ubiciu jaj, stopniowo dodajemy cukier w małych ilościach i dalej ubijamy (po prostu nie sypcie wszystkiego na raz). Masa zrobi się puszysta i gęściejsza.
- W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do głównej misy wsypujemy ją używając sitka (mieszkankę przesiewamy przez sitko). Dzięki tej sztuczce, biszkopt będzie bardziej puszysty.
- Dodajemy łyżkę oleju i delikatnie mieszamy by nie opadła piana. Nie musicie dokładnie mieszać, wystarczy odrobinę.
- Wlewamy całość do formy. Może być metalowa lub silikonowa. W tym przepisie używamy tortownicy, ale równie dobrze sprawdzą się małe foremki do muffinek.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy od 30 do 45 minut, co jest zależne od samego piekarnika.
Smaczna porada:
- Po wyciągnięciu z piekarnika upieczonego biszkopta – po środku ciasta ma on swoistą górkę. Domowy sposób na jej wyrównanie jest bardzo prosty – należy upuścić go z wysokości nawet metra. Może to być blat lub podłoga. Dzięki temu górka zniknie, biszkopt stanie się gładki i nic złego mu się nie stanie.
- Nie wolno co chwilę zaglądać do piekarnika (i go otwierać), bo ciasto może opaść i zrobi się zakalec.
- Biszkopt lubi przypalić z zewnątrz zostając surowym w środku. Nie ma się tym, co przejmować, bo przypaloną skórkę można odkroić lub często schodzi w bardzo łatwy sposób.
- Jeżeli chcecie dodać kakao by zabarwić ciasto i delikatnie zmienić jego smak, musicie odjąć tyle samo mąki. Jeżeli zapomnieliście odjąć mąki, to dodaj odrobinę wody.
Przydatne urządzenia:
- Tortownica lub forma
- Mikser do ucierania jajek z cukrem
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.