fbpx

Jak zrobić ciasto biszkoptowe

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10 minut
  • Ilość porcji:12
  • Czas gotowania:45 minut
  • Poziom trudności:łatwy

Ciasto biszkoptowe można jeść same, ale najczęściej przygotowuje się je jako element ciasta, tortu lub deseru. Kolor biszkoptu w dużej mierze zależy od koloru użytych żółtek. Można go jednak modyfikować dodając inne składniki, jak np. kurkumę, kakao, sok z buraka, szpinak, czy różne barwniki spożywcze.

Jest wiele sposób robienia ciasta biszkoptowego. Musicie wybrać ten, który najbardziej przypadnie Wam do gustu. W dzisiejszym materiale proponujemy Wam jeden z nich – naszym zdaniem najprostszy. Warto także pamiętać, że zaczynając przygodę z biszkoptami – z pewnością kilka pierwszych Wam nie wyjdzie – to normalne i nie można się zrażać.

Każdy piekarnik różni się od siebie i trzeba go po prostu dobrze poznać. Czasem dokładnie takie same ustawienia na różnym sprzęcie dadzą zupełnie inne efekty. Należy więc lepiej poznać swój piekarnik i przede wszystkim: dalej próbować.

- Reklama-

Ilość użytych składników zależy głównie od wielkości ciasta biszkoptowego, jakie chcemy zrobić. Dla poniższego przepisu przyjmujemy standardową tortownicę o średnicy 22 centymetrów.

Jak zrobić ciasto biszkoptowe - składniki

Jak zrobić ciasto biszkoptowe - przepis krok po kroku

  1. Rozbijamy jaja do dużej miski.
  2. Ubijamy jaja przy użyciu miksera.
  3. Po ubiciu jaj, stopniowo dodajemy cukier w małych ilościach i dalej ubijamy (po prostu nie sypcie wszystkiego na raz). Masa zrobi się puszysta i gęściejsza.
  4. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do głównej misy wsypujemy ją używając sitka (mieszkankę przesiewamy przez sitko). Dzięki tej sztuczce, biszkopt będzie bardziej puszysty.
  5. Dodajemy łyżkę oleju i delikatnie mieszamy by nie opadła piana. Nie musicie dokładnie mieszać, wystarczy odrobinę.
  6. Wlewamy całość do formy. Może być metalowa lub silikonowa. W tym przepisie używamy tortownicy, ale równie dobrze sprawdzą się małe foremki do muffinek.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy od 30 do 45 minut, co jest zależne od samego piekarnika.

Smaczna porada:

  • Po wyciągnięciu z piekarnika upieczonego biszkopta – po środku ciasta ma on swoistą górkę. Domowy sposób na jej wyrównanie jest bardzo prosty – należy upuścić go z wysokości nawet metra. Może to być blat lub podłoga. Dzięki temu górka zniknie, biszkopt stanie się gładki i nic złego mu się nie stanie.
  • Nie wolno co chwilę zaglądać do piekarnika (i go otwierać), bo ciasto może opaść i zrobi się zakalec.
  • Biszkopt lubi przypalić z zewnątrz zostając surowym w środku. Nie ma się tym, co przejmować, bo przypaloną skórkę można odkroić lub często schodzi w bardzo łatwy sposób.
  • Jeżeli chcecie dodać kakao by zabarwić ciasto i delikatnie zmienić jego smak, musicie odjąć tyle samo mąki. Jeżeli zapomnieliście odjąć mąki, to dodaj odrobinę wody.

Przydatne urządzenia:

  • Tortownica lub forma
  • Mikser do ucierania jajek z cukrem

 

0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy