Zabielenie zupy polega na dodaniu do niej śmietany (lub mleka) na końcowym etapie gotowania. Dzięki temu każda zupa staje się bardziej kremowa, wręcz aksamitna. Pomaga także podkreślić smak zupy, w szczególności pomidorowej, żurku, czy ogórkowej. Co może być trudnego w dodaniu śmietany do zupy, że aż trzeba napisać do tego smaczną poradę? No właśnie, cały proces wydaje się bardzo prosty, jednak użycie niewłaściwej techniki lub śmietany sprawi, że nasza zupa straci zarówno smak jak i wszelkie walory estetyczne. Mowa oczywiście o częstym problemie ze zwarzeniem się śmietany.
Najpopularniejszym sposobem na zabielenie zupy jest wykorzystanie do tego śmietany 30%. Ten rodzaj śmietany wybaczy nam wiele błędów i jest bardziej odporny na tworzenie się grudek. Generalnie im wyższy procent tłuszczu w śmietanie, tym będzie nam łatwiej. W końcu nie chcemy odcedzać zupy, by pozbyć się zwarzonej śmietany.
Jak zabielić zupę - składniki
- Śmietana 30%
Jak zabielić zupę - przepis krok po kroku
-
- Do pustej szklanki wlewamy 3 łyżki śmietany 30%
- Przy użyciu łyżki stołowej nabieramy zupę i delikatnie wlewamy ją do szklanki. Należy pamiętać by robić to wolno i by dodawać małą ilość zupy. Dzięki temu temperatura płynów stopniowo się wyrówna i śmietana się nie zwarzy. Dokładnie mieszamy.
- Powtarzamy krok numer 2 aż do momentu, aż napełnimy całą szklankę.
- Zawsze zabielamy zupę po jej ugotowaniu, gdy wyłączony jest już ogień.
- Delikatnie przelewamy płyn ze szklanki do garnka z zupą i mieszamy.
- Gotowe!
Smaczna porada:
- Możemy również nałożyć łyżkę śmietany do głębokiego talerza tuż przed podaniem dania gościom.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.