Żółtka to żółta część jajka, znajdująca się wewnątrz białka. Są bogatym źródłem składników odżywczych, w tym witamin A, D i E, a także choliny, kwasu foliowego i minerałów, takich jak żelazo i cynk. Żółtka są bogate w tłuszcz i cholesterol i są często używane do gotowania i pieczenia ze względu na ich właściwości emulgujące, które pomagają wiązać ze sobą składniki. Są również powszechnie stosowane jako zagęszczacz oraz do dodawania smaku i bogactwa do potraw, takich jak budynie, sosy i dressingi. Niektórzy ludzie unikają żółtek ze względu na zawartość cholesterolu, ale umiarkowane spożycie w ramach zbilansowanej diety jest ogólnie uważane za bezpieczne. Ponadto ostatnie badania sugerują, że cholesterol w diecie może nie mieć tak dużego wpływu na poziom cholesterolu we krwi, jak wcześniej sądzono.
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
Kontakt: kontakt@smacznyblog.pl
© Smacznyblog.pl by jotem, Mapa witryny