Lubię kanapki z różnymi pastami. To świetna przekąska, która jest też bardzo zdrowa. Pastę z tuńczyka można zrobić w łatwy i szybki sposób, i to w dwóch wersjach – zarówno na gęsto z bardzo gładką konsystencją, jak i strukturalną z dobrze widocznymi i wyczuwalnymi składnikami.
Pasta z tuńczyka
Pasta z tuńczyka - przepis krok po kroku
- Do przygotowania tego przepisu potrzebny będzie tuńczyk w puszce. Możesz kupić go w jednym kawału oraz rozdrobniony. Występuje również w sosie własnym oraz oleju. Dla mnie najlepiej smakuje tuńczyk w całym kawałku w oleju.
- Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Możesz użyć dowolnej cebuli, ale cukrowa ma świetny smak na surowo.
- W tym przepisie możemy wykorzystać również ogórek konserwowy, ale nie jest on niezbędny i możecie go pominąć. Jeżeli go wykorzystujecie – należy go skroić w drobną kosteczkę. Ogórek jest dodatkiem, więc może być taki niezbyt duży.
- Tuńczyka odcedźcie i przełóżcie do miseczki. Za pomocą widelca – podzielcie go na malutkie kawałki.
- Dodajcie cebulę i ogórka. Całość dokładnie wymieszajcie. W takiej postaci można ją już serwować na kanapkach. Należy pamiętać tylko by nieco je posolić i popieprzyć.
- Jeżeli chcecie nadać paście bardziej kremowej konsystencji, wykorzystajcie do tego robota kuchennego, maszynkę do mielenia lub mikser. Należy pamiętać, by nie przesadzić z obrotami sprzętu domowego – zbyt jednolita pasta nie wygląda ani dobrze, traci również na strukturze i smaku.
- Można też położyć składniki osobno i zjeść ze smakiem 🙂
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.