Rurki z kremem i galaretką

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:8
  • Czas gotowania:90
  • Poziom trudności:średni

Kochani, oto przed Wami kolejny przepyszny przepis, którym podbicie niejedną domówkę i zrobicie wielkie wrażenie przed znajomymi. Rurki z kremem to smak dzieciństwa, to powrót wspomnień do najlepszych lodziarni oraz tradycyjnych przepisów. Nasz przepis na rurki z kremem nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a naszą propozycję nadzienia karpatkowego możecie zmienić na inne, ulubione wypełnienie. Rurki są wyjątkowo ozdobne i bardzo dobre w smaku. Pokochają je dzieci ale również dorośli. Ciekawym pomysłem jest zrobienie wcześniej galaretki i dodanie je w małych kawałkach do masy. Urozmaici to smak i pozytywnie zaskoczy podniebienie najlepszych smakoszy.

Rurki z kremem i galaretką - składniki na ciasto

Rurki z kremem i galaretką - składniki na masę

  • 1/2 litra mleka na masę karpatkową
  • 1/2 szklanki cukru na masę karpatkową
  • cukier waniliowy na masę karpatkową
  • 2 łyżki mąki pszennej na masę karpatkową
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej na masę karpatkową
  • 200 g masła na masę karpatkową
  • cukier puder do dekoracji

Rurki z kremem i galaretką - przepis krok po kroku

  1. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto.
  2. Dzielimy ciasto na mniejsze części i wkładamy je na talerzu do lodówki.
  3. Gdy ciasto się schłodzi, wyciągamy je po kawałku na stolnicę podsypanej mąką. Następnie należy rozwałkować ciasto na cienkie 3-4 milimetrowe placki oraz wyciąć paski o grubości 1.5 do 2 centymetrów.
  4. Paski zawijamy na foremki w taki sposób, by lekko nachodziły na siebie. Kolejno układamy je na papierze do pieczenia.
  5. Rurki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i czekamy, aż się delikatnie zarumienią.
  6. Jeszcze ciepłe zdejmujemy z foremek i szykujemy następne porcje ciasta na rurki.
  7. Pora przygotować krem. Należy zagotować połowę mleka. W drugiej połowie mieszamy cukier, mąkę oraz cukier waniliowy tak, by nie było grudek.
  8. Miksturę wlewamy do gotującego mleka i mieszamy aż zgęstnieje i ponownie się zagotuje. Odstawiamy do wystygnięcia.
  9. Po ostygnięciu, masę miksujemy z masłem aż stanie się jednolita.
  10. Rurki napełniamy za pomocą rękawa lub maszynki do tortów.
  11. Gotowe rurki z kremem posypujemy cukrem pudrem.
  12. Pochwal się efektami w komentarzu pod tym przepisem!
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy