fbpx

Rurki z kremem i galaretką

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:8
  • Czas gotowania:90
  • Poziom trudności:średni

Kochani, oto przed Wami kolejny przepyszny przepis, którym podbicie niejedną domówkę i zrobicie wielkie wrażenie przed znajomymi. Rurki z kremem to smak dzieciństwa, to powrót wspomnień do najlepszych lodziarni oraz tradycyjnych przepisów. Nasz przepis na rurki z kremem nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a naszą propozycję nadzienia karpatkowego możecie zmienić na inne, ulubione wypełnienie. Rurki są wyjątkowo ozdobne i bardzo dobre w smaku. Pokochają je dzieci ale również dorośli. Ciekawym pomysłem jest zrobienie wcześniej galaretki i dodanie je w małych kawałkach do masy. Urozmaici to smak i pozytywnie zaskoczy podniebienie najlepszych smakoszy.

Rurki z kremem i galaretką - składniki na ciasto

Rurki z kremem i galaretką - składniki na masę

  • 1/2 litra mleka na masę karpatkową
  • 1/2 szklanki cukru na masę karpatkową
  • cukier waniliowy na masę karpatkową
  • 2 łyżki mąki pszennej na masę karpatkową
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej na masę karpatkową
  • 200 g masła na masę karpatkową
  • cukier puder do dekoracji

Rurki z kremem i galaretką - przepis krok po kroku

  1. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto.
  2. Dzielimy ciasto na mniejsze części i wkładamy je na talerzu do lodówki.
  3. Gdy ciasto się schłodzi, wyciągamy je po kawałku na stolnicę podsypanej mąką. Następnie należy rozwałkować ciasto na cienkie 3-4 milimetrowe placki oraz wyciąć paski o grubości 1.5 do 2 centymetrów.
  4. Paski zawijamy na foremki w taki sposób, by lekko nachodziły na siebie. Kolejno układamy je na papierze do pieczenia.
  5. Rurki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i czekamy, aż się delikatnie zarumienią.
  6. Jeszcze ciepłe zdejmujemy z foremek i szykujemy następne porcje ciasta na rurki.
  7. Pora przygotować krem. Należy zagotować połowę mleka. W drugiej połowie mieszamy cukier, mąkę oraz cukier waniliowy tak, by nie było grudek.
  8. Miksturę wlewamy do gotującego mleka i mieszamy aż zgęstnieje i ponownie się zagotuje. Odstawiamy do wystygnięcia.
  9. Po ostygnięciu, masę miksujemy z masłem aż stanie się jednolita.
  10. Rurki napełniamy za pomocą rękawa lub maszynki do tortów.
  11. Gotowe rurki z kremem posypujemy cukrem pudrem.
  12. Pochwal się efektami w komentarzu pod tym przepisem!
0/5 (0 Reviews)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.