Kochani, oto przed Wami kolejny przepyszny przepis, którym podbicie niejedną domówkę i zrobicie wielkie wrażenie przed znajomymi. Rurki z kremem to smak dzieciństwa, to powrót wspomnień do najlepszych lodziarni oraz tradycyjnych przepisów. Nasz przepis na rurki z kremem nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a naszą propozycję nadzienia karpatkowego możecie zmienić na inne, ulubione wypełnienie. Rurki są wyjątkowo ozdobne i bardzo dobre w smaku. Pokochają je dzieci ale również dorośli. Ciekawym pomysłem jest zrobienie wcześniej galaretki i dodanie je w małych kawałkach do masy. Urozmaici to smak i pozytywnie zaskoczy podniebienie najlepszych smakoszy.
Rurki z kremem i galaretką - składniki na ciasto
Rurki z kremem i galaretką - składniki na masę
- 1/2 litra mleka na masę karpatkową
- 1/2 szklanki cukru na masę karpatkową
- cukier waniliowy na masę karpatkową
- 2 łyżki mąki pszennej na masę karpatkową
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej na masę karpatkową
- 200 g masła na masę karpatkową
- cukier puder do dekoracji
Rurki z kremem i galaretką - przepis krok po kroku
- Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto.
- Dzielimy ciasto na mniejsze części i wkładamy je na talerzu do lodówki.
- Gdy ciasto się schłodzi, wyciągamy je po kawałku na stolnicę podsypanej mąką. Następnie należy rozwałkować ciasto na cienkie 3-4 milimetrowe placki oraz wyciąć paski o grubości 1.5 do 2 centymetrów.
- Paski zawijamy na foremki w taki sposób, by lekko nachodziły na siebie. Kolejno układamy je na papierze do pieczenia.
- Rurki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i czekamy, aż się delikatnie zarumienią.
- Jeszcze ciepłe zdejmujemy z foremek i szykujemy następne porcje ciasta na rurki.
- Pora przygotować krem. Należy zagotować połowę mleka. W drugiej połowie mieszamy cukier, mąkę oraz cukier waniliowy tak, by nie było grudek.
- Miksturę wlewamy do gotującego mleka i mieszamy aż zgęstnieje i ponownie się zagotuje. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Po ostygnięciu, masę miksujemy z masłem aż stanie się jednolita.
- Rurki napełniamy za pomocą rękawa lub maszynki do tortów.
- Gotowe rurki z kremem posypujemy cukrem pudrem.
- Pochwal się efektami w komentarzu pod tym przepisem!
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.