W tym przepisie muszę Wam opowiedzieć drobną anegdotę. Gdy wiele lat temu w życiu podwinęła nam się noga i byliśmy zmuszeni przez kilka miesięcy oszczędzać nawet najmniejszy grosz. Zrezygnowaliśmy wtedy z wynajmu mieszkania, bo nie było nas na nie stać. Wyprowadzając się w rodzinne strony, stopniowo wywoziliśmy nasze rzeczy z miejsca na miejsce. Na sam koniec została zawartość lodówki. Nie było w niej wiele, ale złapał nas głód i uznaliśmy, że zjemy wszystko. Co było w lodówce? 2 puszki makreli w pomidorach „na czarną godzinę” i jedna cebula. W chlebaku była resztka pieczywa, zostały jeszcze przyprawy. Tak oto powstało pyszne danie, do którego uwielbiamy wracać dla smaku, a nie wspomnień. Z drugiej strony, koszt przygotowania 6 kanapek wynosi raptem kilka złotych.
Pasta z makreli z puszki - składniki
Pasta z makreli z puszki - przepis krok po kroku
- W odróżnieniu od pasty z tuńczyka, w tym przepisie wykorzystamy całą zawartość puszki z makrelą. Sos pomidorowy świetnie pasuje do makreli, a w połączeniu z cebulą – znacznie podkreśla smak ryby.
- Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Możesz użyć dowolnej cebuli.
- Makrelę wyjmijcie i przełóżcie do miseczki. Wlejcie sos pomidorowy z puszki po makreli do tej miseczki. Przy użyciu widelca – podzielcie rybę na malutkie kawałeczki.
- Dodajcie cebulę, sól i pieprz i dobrze wymieszajcie całość.
- W takiej postaci można ją już serwować na kanapkach. Jeżeli chcecie nadać paście bardziej kremowej konsystencji, wykorzystajcie do tego robota kuchennego, maszynkę do mielenia lub mikser. Należy pamiętać, by nie przesadzić z obrotami sprzętu domowego – zbyt jednolita pasta nie wygląda ani dobrze, traci również na strukturze i smaku.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.