fbpx

Pasta z makreli z puszki w pomidorach

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:15
  • Ilość porcji:4
  • Czas gotowania:-
  • Poziom trudności:łatwy

W tym przepisie muszę Wam opowiedzieć drobną anegdotę. Gdy wiele lat temu w życiu podwinęła nam się noga i byliśmy zmuszeni przez kilka miesięcy oszczędzać nawet najmniejszy grosz. Zrezygnowaliśmy wtedy z wynajmu mieszkania, bo nie było nas na nie stać. Wyprowadzając się w rodzinne strony, stopniowo wywoziliśmy nasze rzeczy z miejsca na miejsce. Na sam koniec została zawartość lodówki. Nie było w niej wiele, ale złapał nas głód i uznaliśmy, że zjemy wszystko. Co było w lodówce? 2 puszki makreli w pomidorach „na czarną godzinę” i jedna cebula. W chlebaku była resztka pieczywa, zostały jeszcze przyprawy. Tak oto powstało pyszne danie, do którego uwielbiamy wracać dla smaku, a nie wspomnień. Z drugiej strony, koszt przygotowania 6 kanapek wynosi raptem kilka złotych.

Pasta z makreli z puszki - składniki

Pasta z makreli z puszki - przepis krok po kroku

  1. W odróżnieniu od pasty z tuńczyka, w tym przepisie wykorzystamy całą zawartość puszki z makrelą. Sos pomidorowy świetnie pasuje do makreli, a w połączeniu z cebulą – znacznie podkreśla smak ryby.
  2. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Możesz użyć dowolnej cebuli.
  3. Makrelę wyjmijcie i przełóżcie do miseczki. Wlejcie sos pomidorowy z puszki po makreli do tej miseczki. Przy użyciu widelca – podzielcie rybę na malutkie kawałeczki.
  4. Dodajcie cebulę, sól i pieprz i dobrze wymieszajcie całość.
  5. W takiej postaci można ją już serwować na kanapkach. Jeżeli chcecie nadać paście bardziej kremowej konsystencji, wykorzystajcie do tego robota kuchennego, maszynkę do mielenia lub mikser. Należy pamiętać, by nie przesadzić z obrotami sprzętu domowego – zbyt jednolita pasta nie wygląda ani dobrze, traci również na strukturze i smaku.
5/5 (1 Review)
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.