fbpx

Drożdżówka z ciasta francuskiego z budyniem

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -

Drożdżówka z ciasta francuskiego to doskonałe rozwiązanie dla miłośników słodkiego smaku. Proste w wykonaniu, a jednocześnie bardzo smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. W tym przepisie połączymy delikatne ciasto francuskie z kremowym budyniem i subtelnie dosłodzimy lukrem. Zapraszamy do przepisu!

Drożdżówki z ciasta francuskiego to popularne ciastka, które cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Choć ich nazwa sugeruje, że pochodzą one z Francji, to jednak ich historia i pochodzenie jest znacznie bardziej skomplikowane.

Pierwsze wzmianki o podobnych do drożdżówek wypiekach pochodzą już z czasów starożytnych, kiedy to Egipcjanie i Grecy piekli chleby, ciasta i inne wypieki z drożdży. Jednak dopiero w średniowieczu, podczas panowania króla Ludwika XVI, drożdżówki zaczęły przypominać te, które znamy dzisiaj. Francuscy piekarze opracowali wtedy nową metodę wypieku, która pozwalała na uzyskanie lekkiego i puszystego ciasta, a jednocześnie zachowywała smak i aromat drożdży.

- Reklama-

Jednym z kluczowych etapów w historii drożdżówek było odkrycie ciasta francuskiego w XVII wieku. Ciasto francuskie składa się z kilku warstw ciasta, które są pokryte masłem i podwójnie składane, co pozwala na uzyskanie charakterystycznego, chrupiącego efektu. Choć to ciasto nie zostało stworzone specjalnie z myślą o drożdżówkach, to jednak dzięki swojej lekkości i chrupkości, stało się ono podstawą wielu wypieków, w tym właśnie drożdżówek z ciasta francuskiego.

Dziś drożdżówki z ciasta francuskiego są jednym z najpopularniejszych ciastek na całym świecie, a ich smak, chrupkość i puszystość zachwycają konsumentów na każdym kontynencie.

  • Czas przygotowania:00:10:00
  • Ilość porcji:4
  • Czas gotowania:00:15:00
  • Poziom trudności:średni

Drożdżówka z ciasta francuskiego z budyniem składniki

Drożdżówka z ciasta francuskiego z budyniem - przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Przygotuj budyń waniliowy według instrukcji na opakowaniu.
  3. Dodaj 2 łyżki cukru pudru do budyniu i wymieszaj.
  4. Odstaw budyni do ostygnięcia.
  5. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na trójkąty o boku około 8 cm.
  6. Na każdym trójkącie umieść łyżeczkę budyniu.
  7. Zwiń trójkąty zaczynając od szerszego końca, aż powstaną rogaliki.
  8. Roztrzep jajko i wymieszaj je z 2 łyżkami mleka.
  9. Posmaruj rogaliki jajkiem i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Piecz przez około 12-15 minut lub aż do zrumienienia na złoty kolor.
  11. W międzyczasie rozpuść 1 łyżkę masła w garnku.
  12. Po upieczeniu rogalików, wyjmij je z piekarnika i odstaw na bok do ostygnięcia.
  13. Dodaj 1 łyżkę mleka do garnka z masłem i wymieszaj.
  14. Stopniowo dodawaj cukier puder, mieszając cały czas, aż uzyskasz gęsty lukier.
  15. Polej lukrem ostudzone rogaliki.
  16. Posyp cukrem pudrem.

Smaczna porada:

  • Przed użyciem ciasta francuskiego, upewnij się, że jest dobrze rozmrożone i w temperaturze pokojowej.
  • Jeśli nie lubisz budyniu waniliowego, możesz użyć innego smaku.
  • Aby rogaliki były chrupiące, ważne jest, aby piec je na złoty kolor.
  • Lukier powinien być gęsty, aby nie spływał po rogalikach.
  • Cukier puder służy do posypania rogalików, aby podkreślić ich smak i wygląd.

Kaloryczność:

Drożdżówka z ciasta francuskiego z nadzieniem z budyniu, oblana delikatnie lukrem, to przysmak, którym warto się rozkoszować, jednak z uwagi na zawarte składniki, ma on również swoją kaloryczność. Zawartość kalorii w jednej porcji (1 rogalik) wynosi około 180 kcal. Dlatego też, warto spożywać tę drożdżówkę z umiarem, szczególnie jeśli zależy nam na zachowaniu zdrowego stylu życia.

0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy