fbpx

Ciasto Piegusek

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:15
  • Ilość porcji:20
  • Czas gotowania:60
  • Poziom trudności:łatwy

Piegusek to klasyczne ciasto nadające się idealnie do kawy czy popołudniowej herbatki ze znajomymi. Każdego dnia staje się lepsze i przede wszystkim – świetnie pachnie.

Ciasto Piegusek to popularne w Polsce ciasto, które zyskało popularność już w czasach PRL-u. Wyróżnia się charakterystycznym, wielokrotnie przekładanym ciastem, które przypomina warstwową strukturę ciasta francuskiego. Jak powstało to ciasto i jakie ciekawostki się z nim wiążą?

Ciasto Piegusek zostało wprowadzone na polski rynek w latach 70-tych przez firmę Wawel, specjalizującą się w produkcji słodyczy. Nazwa ciasta wywodzi się od nazwy popularnego wówczas filmu „Nie ma róży bez ognia” w reżyserii Stanisława Barei. W jednej ze scen filmu bohaterka pyta swojego narzeczonego, jakie ciasto lubi najbardziej, a on odpowiada: „Piegus! Ciasto Piegus! Chyba nie znam innego ciasta, które by mi tak smakowało”. Od tamtej pory nazwa ta przyjęła się wśród Polaków i ciasto stało się bardzo popularne.

- Reklama-

Ciasto Piegusek – jakie są jego cechy charakterystyczne?

Ciasto Piegusek wyróżnia się przede wszystkim charakterystyczną, warstwową strukturą, którą uzyskuje się dzięki wielokrotnemu przekładaniu ciasta z masłem. Przepis na to ciasto jest dość skomplikowany i wymaga dużej precyzji w pracy, ale efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart. Ciasto składa się z kilku warstw, które po upieczeniu mają chrupiącą konsystencję i przypominają delikatne, kruche ciastka. Tradycyjnie, ciasto Piegusek posypywane jest cukrem pudrem.

Ciasto Piegusek - składniki

Ciasto Piegusek - przepis krok po kroku

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę z około połową cukru.
  2. W drugiej misce ucieramy żółtka z drugą połową cukru.
  3. W garnku rozpuszczamy margarynę.
  4. Do miski z żółtkami wsypujemy mak i zalewamy go gorącą margaryną.
  5. Proszek mieszamy z mąką.
  6. Do miski z makiem dodajemy ubite białka. Mąkę i zapach migdałowy delikatnie mieszamy. Można dodać również po jednej łyżce mąki i białek.
  7. Do dużej formy do pieczenia wlewamy masę i pieczemy ją przez 50-60 minut. Po czasie warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy