fbpx

Cydr jabłkowy: Co to jest, jak go zrobić?

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -

Jesień to czas, gdy w sklepach pojawia się duża ilość jabłek w dobrej cenie. To także sezon, w którym wiele osób próbuje zrobić własny cydr jabłkowy. Do jego wytwarzania służą takie same owoce, jak i w przypadku soku jabłkowego. Ale podczas gdy soki są słodzone i rozwodnione, konsystencja cydru jest gęstsza i mniej przeźroczysta. Jak go zrobić? Czym tak właściwie jest? O tym w dzisiejszym materiale.

Co to jest cydr?

Cydr to niezwykle smaczny napój sporządzany ze świeżo wyciśniętych jabłek. W wersji alkoholowej – ze sfermentowanych jabłek. Cydr wytwarzany jest ze znakomitej większość gatunków i odmian. Ale to właśnie ta różnorodność wpływa na nutę smakową napoju. O ile w naszym kraju cydr to przede wszystkim napój o niskiej zawartości alkoholu, tak na całym świecie można spotkać jego różne odmiany z dość nietypowymi składnikami. Zazwyczaj przed podaniem wzbogacany jest on cynamonem, zielem angielskim, anyżem, goździkami czy gałką muszkatołową. Niekiedy dodawane są również inne aromatyczne przyprawy.

Tak na przykład cydr Pink Lady pochodzący z jabłek z dalekiej Australii jest słodszy i zazwyczaj lepiej smakuje niż oparty również na australijskich owocach Granny Smiths. Większość sprzedawanych cydrów jest niesłodzona, tak jak i przed wiekami ich pierwowzory, do których produkcji cukier nigdy nie był używany. Jednak część współczesnych przepisów dopuszcza domieszkę tego słodkiego dodatku. Dawni wytwórcy wyciskali sok z owoców naturalnymi metodami, pozwalając mu swobodnie spływać do specjalnych naczyń. Następnie uzbrajali się w cierpliwość i czekali, aż naturalny proces fermentacji osłodzi ich napój, przekształcając go w niezbyt mocny alkohol.

- Reklama-

Ale ze względu na rosnące zapotrzebowanie na cydr naturalne metody jego pozyskiwania stały się niewystarczające. Był to sposób po prostu za mało wydajny. Przełomowym momentem dla tej branży stało się skonstruowanie w 1916 r. przez Amerykankę Madeline Turner prasy do owoców. Urządzenie to najpierw cięło świeże jabłka, a potem prasowało je, wyciskając z nich sok. Początkowo okoliczni rolnicy przywozili swe zbiory jabłek do lokalnej manufaktury celem ich mechanicznej przeróbki na sok, a po zaprezentowaniu wynalazku na wystawie Panama-California oraz wraz z rosnącą jego popularnością coraz szersze kręgi producentów rolnych konstruowały własne drewniane prasy do przetwarzania owoców.

Cydr jabłkowy w przepisach kulinarnych

Cydr jabłkowy to znakomity składnik gotowania. I niezależnie od tego, czy podawany jest z przyprawami, czy bez nich, czy na zimno, czy też na ciepło – jest po prostu przepyszny. Od wieków piekarze i cukiernicy korzystają z jego smakowych dobrodziejstw sporządzając różne ciasta i desery, karmele i syropy, wytwarzając cukierki lub piekąc pączki jabłkowe. Ale dobrodziejstwa tego składniku znają również kucharze. Stosują go z powodzeniem w przypadku pikantnych dań, dla których marynata z cydru jabłkowego, bukietu ziół i specjalnie dobranych przypraw jest po prostu świetnym połączeniem. Najlepiej komponuje się z żeberkami, kotletami wieprzowymi, kurczakiem, czy z jagnięciną. Ale niezapomniany smak tworzy również ze słodkimi ziemniakami lub podobnymi do nich warzywami korzennymi. Z powodzeniem stosowany jest także z winegretami i dressingami w sałatkach, a także w charakterze bazy wieloowocowych koktajli.

W przepisach na koktajle cydr jest również często spotykany. Gdy doprawiony zostanie koniakiem, whisky, rumem czy brandy nabiera nietuzinkowego posmaku. Schłodzony można też dodać do musującego wina. W wersji familijnej: gotowany na wolnym ogniu do odparowania alkoholu, a następnie doprawiony cynamonem, anyżem gwieździstym, plastrami pomarańczy – jest świetny dla wszystkich członków rodziny. Natomiast z dodatkiem rumu przeznaczony jest już wyłącznie dla osób pełnoletnich. Milusińscy jednakże w tym samym czasie mogą rozkoszować się smakiem bezalkoholowego cydru jabłkowego, mieszając go z cytryną i wodą, najlepiej gazowaną.

A jaki smak ma cydr?

Wszystko zależy od gatunku jabłek, od ich odmiany, która spożytkowana została do wytworzenia konkretnego cydru. Smak jest zatem odzwierciedleniem owoców pozyskanych do produkcji soku. Mogą to być dowolne jabłka np. Wasze ulubione. Większość cydrów – to kompozycja mieszanek różnych gatunków owoców. Smak napoju jest zazwyczaj słodki, wieloowocowy, ale są również odmiany bardziej i mniej cierpkie.

Jak przechowywać Cydr?

Cydry jabłkowe są przeważnie niepasteryzowane. I dlatego większość z nich należy przechowywać w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. Rozpoczęta butelka niepasteryzowanego cydru, jeśli trzymana jest właśnie w takich warunkach, nadaje się do spożycia jeszcze zwykle do tygodnia po jej otwarciu.

Czym różni się cydr jabłkowy od soku jabłkowego?

Cydr tłoczony jest z jabłek, następnie odcedzany i czasem doprawiany. Podajemy go w temperaturze pokojowej, na zimno, lub przeciwnie – podgrzewamy i spożywamy w wersji na ciepło. Jego kolor może być w odcieniu od jasnożółto-brązowego do wręcz brązowo-czerwonego. Smak jabłek w cydrze jest bardziej intensywny, mocniejszy, skoncentrowany. Jest to świeży smak świeżych owoców. Natomiast do produkcji soku jabłkowego używane są rozdrobnione jabłka, które następnie przechodzą proces filtracji do poziomu powszechnie znanego jasnego, złotobrązowego koloru. Ten napój podajemy wyłącznie w postaci schłodzonej. Jego smak jest zazwyczaj delikatniejszy niż cydru, ale bardziej orzeźwiający. Często do soku jabłkowego dodawany jest cukier. Sok jest zawsze pasteryzowany i dlatego nie wymaga przechowywania w lodówce od momentu jego otwarcia, a zachowuje trwałość w temperaturze pokojowej.

5/5 (1 Review)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.