Marchewki są bardzo popularne z prostego powodu – są łatwo dostępne. Możemy natrafić na nie niemal w każdym sklepie. To także pożywne i dość uniwersalne warzywo, które można wykorzystać do wielu rzeczy. Mają sporo smaku, mogą być jedzone na surowo, być gotowane w wodzie, na parze, pieczone, siekane, krojone w różny sposób, ścierane, miksowane w puree, a nawet można otrzymać z nich pyszny sok.
Marchewki to udomowiona wersja dzikiej marchwi, warzywa pochodzącego z Europy i południowo-zachodniej Azji. Jadalne są również łodygi i liście, ale większość przepisów wykorzystuje głównie korzenie.
Marchewkę przed gotowaniem należy umyć i obrać. Jest podstawowym składnikiem wielu dań, także bulionów. Nadaje potrawom delikatną barwę oraz słodkawy smak. Jak one smakują? W zależności od odmiany i warunków uprawy marchew może mieć różne smaki, od słodkiego do sosnowego, ziołowego, drzewnego, mydlanego i gorzkiego. Ugotowane marchewki uwalniają cukier, więc pieczenie lub gotowanie na parze wydobywa i podkreśla ich słodycz.
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
Kontakt: kontakt@smacznyblog.pl
© Smacznyblog.pl by jotem, Mapa witryny