fbpx

Grillowany pstrąg w maśle z ziołami

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:15
  • Ilość porcji:2
  • Czas gotowania:20
  • Poziom trudności:łatwy

Grillowany pstrąg w maśle z ziołami to danie, w którym zakochałem się w trakcie tygodniowego wypoczynku na Roztoczu. Natrafiliśmy na lokalną restaurację, która serwowała pyszne odmiany pstrąga. Smakuje po prostu obłędnie. Jak go zrobić w domu?

Grillowany pstrąg w maśle z ziołami - składniki

Grillowany pstrąg w maśle z ziołami - przepis krok po kroku

  1. Pstrągi skrobiemy z łusek, myjemy i osuszamy.
  2. W sklepach często możemy kupić już ryby oprawione i rozcięte w połowie. Jeżeli jednak mamy świeżą rybę, należy ją rozciąć w połowie i usunąć wnętrzności.
  3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub krążki.
  5. Masło rozcieramy z suchymi przyprawami i czosnkiem i wkładamy je do wnętrza ryby. Dodajemy plasterki cytryny, cebuli i świeżych ziół tak, aby wystawały poza rybę.
  6. Na wierzch ryby sypiemy solą i pieprzem. Odstawiamy przynajmniej na 20 minut by przesiąkła przyprawami (można marynować ją nawet przez całą noc).
  7. Rybę smażymy na grillu, patelni grillowej lub piekarniku z funkcją grillowania (200 stopni Celsjusza). Grillujemy z obu stron przez łącznie 20 minut.
  8. Ryby podajemy z frytkami i ćwiartkami cytryny.
5/5 (1 Review)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy