Grillowany pstrąg w maśle z ziołami to danie, w którym zakochałem się w trakcie tygodniowego wypoczynku na Roztoczu. Natrafiliśmy na lokalną restaurację, która serwowała pyszne odmiany pstrąga. Smakuje po prostu obłędnie. Jak go zrobić w domu?
Grillowany pstrąg w maśle z ziołami - składniki
Grillowany pstrąg w maśle z ziołami - przepis krok po kroku
- Pstrągi skrobiemy z łusek, myjemy i osuszamy.
- W sklepach często możemy kupić już ryby oprawione i rozcięte w połowie. Jeżeli jednak mamy świeżą rybę, należy ją rozciąć w połowie i usunąć wnętrzności.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub krążki.
- Masło rozcieramy z suchymi przyprawami i czosnkiem i wkładamy je do wnętrza ryby. Dodajemy plasterki cytryny, cebuli i świeżych ziół tak, aby wystawały poza rybę.
- Na wierzch ryby sypiemy solą i pieprzem. Odstawiamy przynajmniej na 20 minut by przesiąkła przyprawami (można marynować ją nawet przez całą noc).
- Rybę smażymy na grillu, patelni grillowej lub piekarniku z funkcją grillowania (200 stopni Celsjusza). Grillujemy z obu stron przez łącznie 20 minut.
- Ryby podajemy z frytkami i ćwiartkami cytryny.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.