Amerykańskie naleśniki typu pancake znane są z amerykańskich restauracji i filmów. To właśnie takie naleśniki chętnie serwowane są na śniadania i oblewane obficie syropem klonowym. Są lekkie i puszyste, świetnie smakują same, jak i ze świeżymi owocami.
Amerykańskie naleśniki pancake - składniki
Amerykańskie naleśniki pancake - przepis krok po kroku
- Na patelni roztapiamy masło. Wlewamy je do dużej miski.
- Dodajemy mleko, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Całość bardzo dobrze mieszamy. Możemy użyć miksera, trzepaczki lub widelca. Ważne, aby po wymieszaniu nie było grudek.
- Rozgrzewamy masło na patelni korzystając ze średniego ognia (aby nie przypalić masła).
- Przy użyciu chochelki (łyżka wazowa) nabieramy ciasto i wlewamy je na patelnię tworząc okrągłe naleśniki o wielkości jakiej chcemy.
- Smażymy, aż do momentu, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, a brzegi się przyrumienią. Wtedy należy przewrócić na drugą stronę i smażyć przez jeszcze minutę.
- Tak samo smażymy pozostałe naleśniki. Jeżeli patelnia robi się zbyt sucha – dodajcie więcej masła. Dzięki temu nie przypalą się.
Smaczna porada:
Świetnie smakują oblane syropem klonowym, z dodatkiem bitej śmietany, dżemów, owoców, czekolady lub miodu. Naleśniki uwielbiają szczególnie dzieci.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.