Grzaniec kojarzy się przede wszystkim z zimowymi wizytami w ulubionej restauracji lub barze. Ten dość słodki napój ma dwa główne zadania. Przede wszystkim ma działać rozgrzewająco i pysznie smakować. Poniższy przepis można przygotować z winem lub bez alkoholu. Wybierając opcję bez alkoholu, zamiast wina możecie użyć herbaty czarnej lub earl grey.
Grzaniec z czerwonego wina - składniki
Grzaniec z czerwonego wina - przepis krok po kroku
- Do garnuszka wlewamy wino. Może to być wino półsłodkie lub półwytrawne – w zależności od Waszych preferencji smakowych.
- Do wina dolewamy 2 szklanki odstanej i przegotowanej wody. Nieco złagodzi to grzaniec.
- Następnie dodajemy cukier, laskę wanilii, goździki, cynamon i anyż.
- Podgrzewamy na małym ogniu, aż z garnuszka zacznie wydobywać się delikatna para. Należy uważać, by nie zagotować wina.
- Gdy nasz grzaniec jest już ciepły – dodajemy łyżkę miodu. Dzięki temperaturze, miód łatwo oddzieli się od łyżki.
- Gotowe. Wlewamy do dużych kubków i dodajemy plasterki pomarańczy. Smacznego!
Smaczna porada:
- W sklepach dostępne są gotowe przyprawy do grzańca. Zawierają większość składników potrzebnych do przygotowania grzańca w formie z alkoholem jak i bez.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.