fbpx

Dżem malinowy z przydomowego krzewu

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:15 minut
  • Ilość porcji:12
  • Czas gotowania:20 minut
  • Poziom trudności:łatwy

Dżem malinowy jest jednym z moich ulubionych. To nadzienie uwielbiam stosować po prostu do wszystkiego. Jak zrobić dżem malinowy? O tym w dzisiejszym materiale.

Mamy to szczęście, że na naszej niedużej działce rośnie kilka dużych krzewów malinowych. Często ciężko jest zebrać dużą miskę malin, bo są tak pyszne, że jemy je tuż po zerwaniu z krzaka. Są bardzo aromatyczne i mają świetny zapach. Dlatego często wykorzystuje się je w kuchni. Są świetnym składnikiem wielu deserów i dodatków. Można z nich zrobić także smaczne kompoty, lody i oczywiście coś mocniejszego – wina i nalewki.

Maliny zrywa się niemal przez całe wakacje do pierwszych przymrozków. Niektóre odmiany owocują już nawet pod koniec maja. Zerwane maliny można mrozić i wykorzystać później.

- Reklama-

Dżem malinowy - składniki

Dżem malinowy - przepis krok po kroku

  1. Umyj maliny, ale pamiętaj, że to delikatne owoce. Pomocny może okazać się durszlak.
  2. Do dużego garnka dodaj maliny, cukier i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie całość. Odstaw na 20 minut. Na tym etapie jeszcze nie podgrzewamy mieszanki.
  3. Gotujemy na małym ogniu przez 7-8 minut do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Jeżeli cukier przyklei się do łopatki, możesz go zeskrobać do garnka przy użyciu innej szpatułki.
  4. Gdy już całkowicie rozpuścił się cukier, zwiększ ogień by mieszanka zaczęła wrzeć.
  5. Gotujemy przez 5 minut mieszając co chwilę.
  6. Po około 5 do 8 minut dżem będzie gotowy. Możesz go sprawdzić używając metody z zamrożonym talerzem.
  7. Zbierz z wierzchu piankę i inne zebrane nieczystości.
  8. Odstaw dżem na 10 minut by lekko przestygł.
  9. Przełóż dżem do słoików i zakręć pojemniki.
Dżem malinowy
Dżem malinowy

Smaczna porada:

  • Owoce powinny być dobrej jakości i świeże. Maliny zawierają pektynę, która pomaga w zrobieniu dżemu. Jednak im starsze owoce, tym tego składnika jest mniej.
  • W przepisie używamy soku z cytryny, bo cytryna zawiera dużą ilość pektyny.
  • Jeżeli dżem nie jest bardzo gęsty – nie przejmuj się, gdy się schłodzi, jego konsystencja się zmieni.
  • Jeżeli lubisz gładszą konsystencję dżemów – możesz użyć blendera.
  • Zobacz też: Poradnik robienia dżemów i marmolad

 

0/5 (0 Reviews)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.