Jak zrobić domowy dżem z cytryny? Bardzo łatwo i nie potrzebujesz do wykonania tego przepisu wielu składników. Nie musisz dodawać także żadnej substancji zagęszczającej lub żelującej. Zaraz po jabłkach – cytryny to owoce, które zawierają najwięcej naturalnej pektyny. W tym przepisie wykorzystamy cytryny w każdej postaci – zarówno ich sok, skórki i miąższ. Będzie to więc połączenie dżemu z marmoladą.
Do czego można zastosować dżem z cytryny? Świetnie sprawdzi się jako nadzienie np. domowej roboty pączków, tart, ciast. Możesz go także rozsmarować na kromce świeżego chleba i zjeść!
Dżem z cytryny - składniki
Dżem z cytryny - przepis krok po kroku
- Cytryny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
- Z cytryn ścieramy skórkę przy pomocy tarki do jarzyn. Używamy małych oczek.
- Z 3 cytryn wyciskamy sok. Pozostałą kroimy w plasterki lub kosteczkę.
- Do garnka wrzucamy skórkę i posiekane cytryny. Zalewamy je około 2 szklankami wody.
- Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pozwoli to usunąć z cytryn gorzki smak.
- Odcedzamy cytryny ze skórkami i wkładamy je do garnka z czystą wodą (również 2 szklanki). Dodajemy cukier, sok z cytryny i mieszamy.
- Gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut do lekkiego zgęstnienia.
- Przelewamy do szklanych słoiczków
Smaczna porada:
- Na koniec gotowania w kroku siódmym, dżem może nie mieć jeszcze aż tak gęstej konsystencji. Jednak wraz ze stygnięciem – będzie robił się coraz bardziej gęsty.
- Zobacz też: Poradnik robienia dżemów i marmolad
Przydatne urządzenia:
- Tarka do jarzyn
- Ręczna wyciskarka do cytryny
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.