Kaszanka z grilla

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:05:00
  • Ilość porcji:4
  • Czas gotowania:00:40:00
  • Poziom trudności:łatwy

Grillowe potrawy kuszą smakiem, aromatem i wyjątkowym kolorem skórki. Zazwyczaj na naszym stole podczas spotkania pod chmurką pojawia się wiele rodzajów mięs w intensywnej aromacie. Nikt nie może oprzeć się grillowanej pikantnej karkówce, przypieczonym kiełbaskom i delikatnej piersi z kurczaka prosto z rusztu.

Bardzo często obok grillowych klasyków naszą uwagę przykuwa też kaszanka z grilla. Delikatna w smaku sprawdzi się świetnie niemal z każdym dodatkiem. Zjemy ją zarówno z czosnkowym sosem tzatziki oraz ostrą musztardą. Dobrze wypadnie też w połączeniu z grillowanymi warzywami.

Kaszanka z grilla wymaga jednak trochę uwagi, kiedy już znajdzie się na ruszcie. Żeby jej skórka była chrupiąca, ale nie pękła w trakcie smażenia, musimy poświęcić jej trochę czasu. Kaszanka powinna być wolno robiona. Zazwyczaj potrzebuje mniej czasu na ruszcie niż reszta mięs. Do jej zrobienia na grillu możemy pokusić się o wykorzystanie aluminiowej tacki.

- Reklama-

Chrupiąca z wierzchu, ale i soczysta w środku kaszanka, na pewno przypadnie do gustu gościom i na stałe zawita do waszego grillowego menu. Eksperymentujcie z dodatkami do kaszanki, a na pewno znajdziecie połączenie, któremu nikt nie będzie mógł się oprzeć.

Jak przygotować kaszankę z grilla by była najlepsza w smaku? Wiele zależy od jakości samej kaszanki. Równie ważne jest odpowiednie grillowanie. Jak ją zrobić?

Kaszanka z grilla - składniki

Kaszanka z grilla - przepis krok po kroku

Oto przepis na przygotowanie kaszanki z grilla krok po kroku:

  1. Przygotuj grill i rozgrzej go do wysokiej temperatury.
  2. Obierz cebulę i czosnek, a następnie posiekaj je drobno.
  3. Wymieszaj cebulę, musztardę i czosnek z majerankiem i odrobiną soli i pieprzu.
  4. Pokrój kaszankę w plastry o grubości około 1 cm.
  5. Każdy plaster kaszanki posmaruj mieszanką cebulowo-czosnkową z każdej strony.
  6. Umieść plasterki kaszanki na grillu i smaż je przez około 5-7 minut z każdej strony, aż będą dobrze przyrumienione i chrupiące.
  7. Podawaj kaszankę na gorąco, np. z pieczywem i sałatą.

Smaczna porada:

  • Upewnij się, że grill jest dobrze rozgrzany przed umieszczeniem kaszanki na nim.
  • Przy smażeniu kaszanki na grillu, unikaj przewracania jej zbyt często, aby uniknąć rozpadnięcia się plastrów.
  • Kaszankę można również podawać z dodatkami, takimi jak kiszona kapusta czy marynowane ogórki.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy