Grillowe potrawy kuszą smakiem, aromatem i wyjątkowym kolorem skórki. Zazwyczaj na naszym stole podczas spotkania pod chmurką pojawia się wiele rodzajów mięs w intensywnej aromacie. Nikt nie może oprzeć się grillowanej pikantnej karkówce, przypieczonym kiełbaskom i delikatnej piersi z kurczaka prosto z rusztu.
Bardzo często obok grillowych klasyków naszą uwagę przykuwa też kaszanka z grilla. Delikatna w smaku sprawdzi się świetnie niemal z każdym dodatkiem. Zjemy ją zarówno z czosnkowym sosem tzatziki oraz ostrą musztardą. Dobrze wypadnie też w połączeniu z grillowanymi warzywami.
Kaszanka z grilla wymaga jednak trochę uwagi, kiedy już znajdzie się na ruszcie. Żeby jej skórka była chrupiąca, ale nie pękła w trakcie smażenia, musimy poświęcić jej trochę czasu. Kaszanka powinna być wolno robiona. Zazwyczaj potrzebuje mniej czasu na ruszcie niż reszta mięs. Do jej zrobienia na grillu możemy pokusić się o wykorzystanie aluminiowej tacki.
Chrupiąca z wierzchu, ale i soczysta w środku kaszanka, na pewno przypadnie do gustu gościom i na stałe zawita do waszego grillowego menu. Eksperymentujcie z dodatkami do kaszanki, a na pewno znajdziecie połączenie, któremu nikt nie będzie mógł się oprzeć.
Jak przygotować kaszankę z grilla by była najlepsza w smaku? Wiele zależy od jakości samej kaszanki. Równie ważne jest odpowiednie grillowanie. Jak ją zrobić?
Kaszanka z grilla - składniki
Kaszanka z grilla - przepis krok po kroku
Oto przepis na przygotowanie kaszanki z grilla krok po kroku:
- Przygotuj grill i rozgrzej go do wysokiej temperatury.
- Obierz cebulę i czosnek, a następnie posiekaj je drobno.
- Wymieszaj cebulę, musztardę i czosnek z majerankiem i odrobiną soli i pieprzu.
- Pokrój kaszankę w plastry o grubości około 1 cm.
- Każdy plaster kaszanki posmaruj mieszanką cebulowo-czosnkową z każdej strony.
- Umieść plasterki kaszanki na grillu i smaż je przez około 5-7 minut z każdej strony, aż będą dobrze przyrumienione i chrupiące.
- Podawaj kaszankę na gorąco, np. z pieczywem i sałatą.
Smaczna porada:
- Upewnij się, że grill jest dobrze rozgrzany przed umieszczeniem kaszanki na nim.
- Przy smażeniu kaszanki na grillu, unikaj przewracania jej zbyt często, aby uniknąć rozpadnięcia się plastrów.
- Kaszankę można również podawać z dodatkami, takimi jak kiszona kapusta czy marynowane ogórki.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.