Pikantne skrzydełka z kurczaka z grilla to danie, którym zajadać się będą wszyscy goście na imprezie. Możecie przygotować ich dwie wersje – łagodną oraz pikantną. Jak je przygotować?
Mięso z kurczaka idealnie nadaje się do pieczenia. Jest chude i delikatne w smaku, a za sprawą mieszanki użytych przez nas przypraw otrzyma unikalny smak i aromat, o którym nie śniło się wielu kulinarnym wyjadaczom.
Kurczaka możemy podać na wiele sposobów. Idealnie sprawdzi się jako główne danie oraz przekąska, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jednym z takich przykładów będą pieczone skrzydełka z kurczaka na ostro i łagodnie. Świetnie będą się komponować z różnymi sosami, które będą podkreślały ich smak.
Musimy pamiętać, że idealne skrzydełka z kurczaka będą miały spieczoną, chrupiącą skórkę, ale przy tym cały czas będą soczyste w środku. Musimy więc odpowiednio dostosować temperaturę w piekarniku i czas pieczenia.
Pieczone skrzydełka z kurczaka podane zarówno na ostro, jak i łagodnie, świetnie sprawdzą się na rodzinnym obiedzie oraz podczas wieczoru ze znajomymi. Podanie naszego przysmaku w dwóch wariantach smakowych sprawi, że każdy będzie miał dowolność w wyborze. Na pewno wszyscy jednak będą chcieli spróbować oby wersji.
Kurze pieczone skrzydełka kuszą swoim smakiem i aromatem, ale przede wszystkim wyglądem, o którym świadczy nie tylko spieczony wierzch, ale i jego kolor. Delikatne jasne mięsko, zamknięte w spieczone na złoto skórce sprawi, że nikt nie będzie w stanie oprzeć się naszym skrzydełkom.
Pieczone skrzydełka z kurczaka na ostro z grilla - składniki
Pieczone skrzydełka z kurczaka na ostro z grilla - przepis krok po kroku
- Skrzydełka z kurczaka dokładnie myjemy i sprawdzamy, czy nie mają piórek. Jeżeli tak, usuwamy je.
- Kurczaka wkładamy do jednej wielkiej miski.
- Całość posypujemy ostrą przyprawą do kurczaka.
- Dodajemy 4 łyżki oleju, pokrojone na pół ząbki czosnku, podzieloną na cztery cebulę oraz liść laurowy.
- Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy. Czas spoczynku to minimalnie 30 minut, ale zalecamy włożenie mięsa na całą dobę do lodówki. Dzięki temu przyprawy idealnie wchłoną się do mięsa.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.