Ten pyszny przepis to prawdziwa bomba witaminowa, która pozytywnie wpłynie na nasz organizm w różnych porach roku. To także świetny napój dla dzieci. Co ciekawe, po opróżnieniu dzbanka możecie również pozjadać pozostałe owoce. To co? Do dzieła!
Domowa lemoniada z cytrusami - składniki
Domowa lemoniada z cytrusami - przepis krok po kroku
- Wszystkie owoce należy dokładnie umyć. Możecie je sparzyć gorącą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń np. wosku. Wkładacie jest do dużej miski lub garnuszka i zalewacie na kilka sekund wrzątkiem. Ostrożnie wylewacie wodę i czekacie chwilkę aż lekko się schłodzą. Dzięki takiemu zabiegowi, możecie wykorzystać owoce bez ich obierania. Alternatywnie po prostu obierzcie owoce ze skórki.
- Wyciskamy sok z jednej cytryny i limonki, wlewamy go do dużego dzbanka.
- Pozostałe owoce kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka. Miętę myjemy i wkładamy ją z owocami.
- Dodajemy cukier lub miód.
- Całość zalewamy wodą mineralną i zostawiamy na godzinę, by smaki się „przegryzły”.
Smaczna porada:
- Po sparzeniu skórki owoców możecie ją również zetrzeć na tarce (zamiast obierania). Po ich wysuszeniu uzyskacie świetną cytrusową przyprawę np. do ryb lub mięs.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.