Hot dogi to popularne jedzenie na szybko serwowane na ulicach Stanów Zjednoczonych. Danie jest tak popularne, że w swoim menu mają go także restauracje. Hot dogi możemy zrobić samodzielnie od podstaw – również kiełbaski i bulkę. Jednak w dzisiejszym przepisie skupiamy się na tym, by stworzyć tę pyszną przekąskę jak najszybciej. Dlatego posłużymy się gotowymi bułkami i parówkami. Pamiętajcie jednak, że smak mięsa wpływa na całą potrawę, dlatego nie mogą to być byle jakie parówki. Zawsze zwracajcie uwagę na ich skład i na to, by było w nich przynajmniej 90% mięsa. To ważne, ponieważ w popularnych marketach można znaleźć parówki, których ilość mięsa nie przekracza 40%. Czym jest reszta? No właśnie.
Hot dogi w stylu amerykańskim na szybko - składniki
Hot dogi w stylu amerykańskim na szybko - przepis krok po kroku
- Wybieramy garnek, do którego zmieszczą się parówki. Wkładamy parówki i zalewamy je zimną wodą, nieco ponad linię ich przykrycia. Podgrzewamy do momentu zagotowania wody i ostrożnie wyjmujemy parówki.
- W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cebulę obieramy i kroimy ją na równej grubości piórka.
- Z sałaty odrywamy kilka plasterków i dokładnie myjemy. Odsączamy z nadmiaru wody.
- Ogórki konserwowe kroimy w plasterki, podobnie jak świeży ogórek zielony.
- Bułki należy rozciąć w połowie, ale nie do końca. Dzięki temu składniki nie będą wypadały z drugiej strony. Bułkę należy chwilę podpiec w piekarniku (200 stopni Celsjusza), grillu elektrycznym lub frytkownicy na ciepłe powietrze. Dzięki temu bułka będzie chrupiąca.
- Do bułki wkładamy sałatę tak, by uformować literę U lub V (w zależności od bułki). Dzięki temu składniki będą lepiej się trzymać.
- Sałatę delikatnie smarujemy majonezem i posypujemy cebulką prażoną
- Dodajemy parówkę, a w jej brzegi wkładamy pomidora, ogórki: zielony i konserwowy.
- Przyprawiamy musztardą i majonezem
- Możemy jeszcze na chwilę włożyć całość do piekarnika lub grilla elektrycznego. Dosłownie na tyle, by podgrzać lekko całość. Zbyt długie trzymanie gotowej potrawy w cieple sprawi, że sałata zmarnieje, a warzywa puszczą soki i bułka przestanie być chrupiąca.
Smaczna porada:
- Przygotowane (pokrojone) warzywa odkładaj na oddzielny talerz. Ułatwi Ci to przygotowanie potrawy
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.