Hot dogi na szybko w stylu amerykańskim

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:20
  • Ilość porcji:4
  • Czas gotowania:5
  • Poziom trudności:łatwy

Hot dogi to popularne jedzenie na szybko serwowane na ulicach Stanów Zjednoczonych. Danie jest tak popularne, że w swoim menu mają go także restauracje. Hot dogi możemy zrobić samodzielnie od podstaw – również kiełbaski i bulkę. Jednak w dzisiejszym przepisie skupiamy się na tym, by stworzyć tę pyszną przekąskę jak najszybciej. Dlatego posłużymy się gotowymi bułkami i parówkami. Pamiętajcie jednak, że smak mięsa wpływa na całą potrawę, dlatego nie mogą to być byle jakie parówki. Zawsze zwracajcie uwagę na ich skład i na to, by było w nich przynajmniej 90% mięsa. To ważne, ponieważ w popularnych marketach można znaleźć parówki, których ilość mięsa nie przekracza 40%. Czym jest reszta? No właśnie. 

Hot dogi w stylu amerykańskim na szybko - składniki

Hot dogi w stylu amerykańskim na szybko - przepis krok po kroku

  1. Wybieramy garnek, do którego zmieszczą się parówki. Wkładamy parówki i zalewamy je zimną wodą, nieco ponad linię ich przykrycia. Podgrzewamy do momentu zagotowania wody i ostrożnie wyjmujemy parówki. 
  2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cebulę obieramy i kroimy ją na równej grubości piórka.
  3. Z sałaty odrywamy kilka plasterków i dokładnie myjemy. Odsączamy z nadmiaru wody. 
  4. Ogórki konserwowe kroimy w plasterki, podobnie jak świeży ogórek zielony. 
  5. Bułki należy rozciąć w połowie, ale nie do końca. Dzięki temu składniki nie będą wypadały z drugiej strony. Bułkę należy chwilę podpiec w piekarniku (200 stopni Celsjusza), grillu elektrycznym lub frytkownicy na ciepłe powietrze. Dzięki temu bułka będzie chrupiąca. 
  6. Do bułki wkładamy sałatę tak, by uformować literę U lub V (w zależności od bułki). Dzięki temu składniki będą lepiej się trzymać. 
  7. Sałatę delikatnie smarujemy majonezem i posypujemy cebulką prażoną
  8. Dodajemy parówkę, a w jej brzegi wkładamy pomidora, ogórki: zielony i konserwowy. 
  9. Przyprawiamy musztardą i majonezem
  10. Możemy jeszcze na chwilę włożyć całość do piekarnika lub grilla elektrycznego. Dosłownie na tyle, by podgrzać lekko całość. Zbyt długie trzymanie gotowej potrawy w cieple sprawi, że sałata zmarnieje, a warzywa puszczą soki i bułka przestanie być chrupiąca. 

Smaczna porada:

  • Przygotowane (pokrojone) warzywa odkładaj na oddzielny talerz. Ułatwi Ci to przygotowanie potrawy
5/5 (1 Review)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy