Lubię pić i przygotowywać różnego rodzaju lemoniady. Są bardzo zdrowe i świetnie gaszą pragnienie w najcieplejsze dni. Co ciekawe, zmieniając niektóre składniki możemy sprawić, że orzeźwienie zamieni się w rozgrzanie, co docenimy także w zimowych sezonach. Dzisiejszy przepis do połączenie klasycznej lemoniady cytrynowej z nutą truskawek, lodu i mięty. Możemy również wykorzystać blender by całkowicie odmienić lemoniadę i zamienić ją w pyszny koktajl na gęsto.
Lemoniada cytrynowa z truskawkami i miętą - składniki
Lemoniada cytrynowa z truskawkami i miętą - przepis krok po kroku
- Miętę, truskawki i cytryny myjemy w zimnej wodzie
- Trzy cytryny kroimy w pół i wyciskamy z nich sok do dużego dzbanka (1.5-2L)
- Pozostałą cytrynę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy je do dzbanka.
- Odrywamy listki z gałązek mięty i wrzucamy je do dzbanka.
- Z truskawek odrywamy szypułki i kroimy je w plasterki. Dodajemy do dzbanka. Możemy zostawić kilka truskawek z szypułkami do ozdoby np. na brzeg szklanki. Szypułki ustabilizują owoc i pomogą go złapać i zjeść 🙂
- Dodajemy cukier lub miód i delikatnie mieszamy z owocami.
- Po kilku minutach uzupełniamy dzbanek wodą mineralną niegazowaną lub lekko gazowaną (jeżeli lubimy bąbelki) i dodajemy kostki lodu. Całość przegryzie się w ciągu kilku chwil i będzie gotowe do picia.
- Jeżeli chcecie zblendować całość – użyjcie mniej wody, a plasterki cytryny dodatkowo obierzcie ze skórki.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.