fbpx

Lemoniada żurawinowa z grejpfrutem

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:1,5L
  • Czas gotowania:-
  • Poziom trudności:łatwy

Żurawina to jagody o dość specyficznym gorzko-słodkim smaku, ale są za to pełne składników (i przeciwutleniaczy), które chronią nasz organizm przed różnymi chorobami. Zebraną żurawinę często się słodzi, gotuje i suszy by zmniejszyć ich cierpkość i zachować przyjemny słodkawy smak. O ile sama żurawina może nie przypaść do wszystkich gustów, tak wybornie smakuje w połączeniu z różnymi składnikami. Dziś dodamy ją do grejpfruta i stworzymy pyszną i orzeźwiającą lemoniadę.

Lemoniada żurawinowa z grejpfrutem - składniki

Lemoniada żurawinowa z grejpfrutem - przepis krok po kroku

  1. Grejpfruta dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Plasterki ułożyć na dnie szklanego dzbanka.
  2. Żurawinę przepłukać zimną wodą i dodać do dzbanka
  3. Cytrynę przekroić na pół i wycisnąć z niej sok, dolać go do dzbanka.
  4. Owoce podsypać cukrem i zostawić na 30 minut. Dzięki temu puszczą nieco soku, a żurawina straci na goryczy.
  5. Dolewamy wodę mineralną lekko gazowaną. Dodajemy kostki lodu i parę listków mięty.
0/5 (0 Reviews)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.