Lemoniada żurawinowa z grejpfrutem

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:1,5L
  • Czas gotowania:-
  • Poziom trudności:łatwy

Żurawina to jagody o dość specyficznym gorzko-słodkim smaku, ale są za to pełne składników (i przeciwutleniaczy), które chronią nasz organizm przed różnymi chorobami. Zebraną żurawinę często się słodzi, gotuje i suszy by zmniejszyć ich cierpkość i zachować przyjemny słodkawy smak. O ile sama żurawina może nie przypaść do wszystkich gustów, tak wybornie smakuje w połączeniu z różnymi składnikami. Dziś dodamy ją do grejpfruta i stworzymy pyszną i orzeźwiającą lemoniadę.

Lemoniada żurawinowa z grejpfrutem - składniki

Lemoniada żurawinowa z grejpfrutem - przepis krok po kroku

  1. Grejpfruta dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Plasterki ułożyć na dnie szklanego dzbanka.
  2. Żurawinę przepłukać zimną wodą i dodać do dzbanka
  3. Cytrynę przekroić na pół i wycisnąć z niej sok, dolać go do dzbanka.
  4. Owoce podsypać cukrem i zostawić na 30 minut. Dzięki temu puszczą nieco soku, a żurawina straci na goryczy.
  5. Dolewamy wodę mineralną lekko gazowaną. Dodajemy kostki lodu i parę listków mięty.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy