Żurawina to jagody o dość specyficznym gorzko-słodkim smaku, ale są za to pełne składników (i przeciwutleniaczy), które chronią nasz organizm przed różnymi chorobami. Zebraną żurawinę często się słodzi, gotuje i suszy by zmniejszyć ich cierpkość i zachować przyjemny słodkawy smak. O ile sama żurawina może nie przypaść do wszystkich gustów, tak wybornie smakuje w połączeniu z różnymi składnikami. Dziś dodamy ją do grejpfruta i stworzymy pyszną i orzeźwiającą lemoniadę.
Lemoniada żurawinowa z grejpfrutem - składniki
Lemoniada żurawinowa z grejpfrutem - przepis krok po kroku
- Grejpfruta dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Plasterki ułożyć na dnie szklanego dzbanka.
- Żurawinę przepłukać zimną wodą i dodać do dzbanka
- Cytrynę przekroić na pół i wycisnąć z niej sok, dolać go do dzbanka.
- Owoce podsypać cukrem i zostawić na 30 minut. Dzięki temu puszczą nieco soku, a żurawina straci na goryczy.
- Dolewamy wodę mineralną lekko gazowaną. Dodajemy kostki lodu i parę listków mięty.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.