Ten przepis jest o tyle ciekawy, że nieco przeczy swojej nazwie. W końcu określenie lemoniada wzięło się od wyrazu lemon oznaczającego cytrynę. Tymczasem w naszym przepisie nie znajdziecie ani trochę cytryny. Są za to przepyszne truskawki i nadające kwaskowatego smaku i egzotycznej nuty limonki. To także dość sezonowy przepis ze względu na dostępność samych truskawek.
Orzeźwiająca lemoniada truskawkowa - składniki
Orzeźwiająca lemoniada truskawkowa - przepis krok po kroku
- Truskawki dokładnie myjemy i wyjmujemy z nich szypułki. Możemy zostawić 1-2 truskawki w całości do przyozdobienia, ale resztkę kroimy w kawałki. Dzięki temu łatwiej i szybciej oddadzą kolor i smak do lemoniady.
- Limonkę myjemy i kroimy w plasterki.
- Truskawki i limonkę wrzucamy do dzbanka. Obsypujemy cukrem i zostawiamy na 10 minut. Dzięki temu owoce puszczą soki i będą bardziej intensywne w smaku, a sam cukier nieco złagodzi kwaskowatość limonki.
- Uzupełniamy całość lekko gazowaną wodą mineralną. Dodajemy miętę i kostki lodu.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.