fbpx

Ogórki w słoikach na słodko z rodzynkami

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:30
  • Ilość porcji:6
  • Czas gotowania:40
  • Poziom trudności:łatwy

Przetwory, które zamykamy w słoikach cieszą się dużym zainteresowaniem każdej zimy. Są smacznym dodatkiem do kanapek, sałatek czy obiadu. Nie tylko dobrze smakują, ale i oszczędzają nam wiele czasu podczas przygotowania posiłku. Dzięki nim możemy cieszyć się sezonowymi warzywami w innej, zimowej odsłonie. Jak przygotować ogórki na słodko z rodzynkami?

Zazwyczaj przed zimą przygotowujemy klasyczne ogórki konserwowe i kiszone. Często w naszych domach gości też papryka konserwowa. Jednak coraz częściej przełamujemy klasyczne smaki dodając im ostrości lub słodyczy. Sprawia to, że nasze domowe przetwory zyskują wyjątkowy i niepowtarzalny smak, który na pewno zostanie doceniony podczas wspólnego obiadu.

Jednym z takich przykładów są ogórki na słodko z rodzynkami. Te warzywa w marynowanej formie są idealnie niemal do każdego rodzaju mięsa. Po zakonserwowaniu ogórki tracą znacznie mniej witamin niż inne warzywa, dzięki temu zachowują swoje właściwości, a słodki dodatek w postaci rodzynek tylko urozmaici ich smak.

- Reklama-

Teraz nie musimy się już martwić, że na półce w szafce każdego dnia znajdziemy słoiczek tak samo przygotowanych warzyw. Z łatwością możemy urozmaicić swoje posiłki o dodatki, które każdego dnia będą zaskakiwać smakiem. Jak zrobić ogórki w słoikach na słodko z rodzynkami? Zobacz przepis.

Ogórki w słoikach na słodko z rodzynkami - składniki

Ogórki w słoikach na słodko z rodzynkami - przepis krok po kroku

  1. Zagotować wodę, cukier, rodzynki oraz koper.
  2. Obrać i pokroić w paski. Następnie posolić je 2 łyżkami soli i pozostawić na 20 minut.
  3. Wyjąć i poukładać do słoików, do każdego z nich wrzucić 1 ząbek czosnku.
  4. Koper wyjąć z zalewy.
  5. Słoiki napełnić zalewą i pasteryzować od 3 do 5 minut.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy