Przetwory, które zamykamy w słoikach cieszą się dużym zainteresowaniem każdej zimy. Są smacznym dodatkiem do kanapek, sałatek czy obiadu. Nie tylko dobrze smakują, ale i oszczędzają nam wiele czasu podczas przygotowania posiłku. Dzięki nim możemy cieszyć się sezonowymi warzywami w innej, zimowej odsłonie. Jak przygotować ogórki na słodko z rodzynkami?
Zazwyczaj przed zimą przygotowujemy klasyczne ogórki konserwowe i kiszone. Często w naszych domach gości też papryka konserwowa. Jednak coraz częściej przełamujemy klasyczne smaki dodając im ostrości lub słodyczy. Sprawia to, że nasze domowe przetwory zyskują wyjątkowy i niepowtarzalny smak, który na pewno zostanie doceniony podczas wspólnego obiadu.
Jednym z takich przykładów są ogórki na słodko z rodzynkami. Te warzywa w marynowanej formie są idealnie niemal do każdego rodzaju mięsa. Po zakonserwowaniu ogórki tracą znacznie mniej witamin niż inne warzywa, dzięki temu zachowują swoje właściwości, a słodki dodatek w postaci rodzynek tylko urozmaici ich smak.
Teraz nie musimy się już martwić, że na półce w szafce każdego dnia znajdziemy słoiczek tak samo przygotowanych warzyw. Z łatwością możemy urozmaicić swoje posiłki o dodatki, które każdego dnia będą zaskakiwać smakiem. Jak zrobić ogórki w słoikach na słodko z rodzynkami? Zobacz przepis.
Ogórki w słoikach na słodko z rodzynkami - składniki
Ogórki w słoikach na słodko z rodzynkami - przepis krok po kroku
- Zagotować wodę, cukier, rodzynki oraz koper.
- Obrać i pokroić w paski. Następnie posolić je 2 łyżkami soli i pozostawić na 20 minut.
- Wyjąć i poukładać do słoików, do każdego z nich wrzucić 1 ząbek czosnku.
- Koper wyjąć z zalewy.
- Słoiki napełnić zalewą i pasteryzować od 3 do 5 minut.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.