Marynowane śliwki w słoikach w occie

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:4
  • Czas gotowania:60
  • Poziom trudności:łatwy

Korzystając z sezonu na śliwki, warto przygotować nieco przetworów z wykorzystaniem tego smacznego owocu. W połączeniu z octem smakują wyśmienicie. Jak je zrobić?

Marynowane śliwki w słoikach w occie to popularne przetwory kuchni domowej, które cieszą się dużą popularnością w Polsce i wielu innych krajach na świecie. Ich historia sięga wieków i wiąże się z tradycyjnym sposobem przechowywania owoców i warzyw w sezonie, kiedy dostępne były w nadmiarze.

Historia marynowanych śliwek w occie

- Reklama-

Tradycja marynowania owoców i warzyw w occie sięga starożytności i wiąże się z koniecznością przechowywania żywności na dłuższy czas bez konserwantów chemicznych i chłodni. Wiele krajów ma swoje regionalne przepisy na marynowanie owoców i warzyw, w tym śliwek.

W Polsce marynowane śliwki w occie znane są od wieków i często były przygotowywane w domach na wiejskich podwórkach. Dawniej przygotowanie takiego przetworu było nie tylko sposobem na przechowanie nadmiaru owoców, ale także sposobem na uzyskanie dodatkowego źródła witamin w okresie zimowym.

Zastosowanie marynowanych śliwek w occie

Marynowane śliwki w occie to popularny dodatek do wielu dań, takich jak mięsa, sałatki, kanapki czy przekąski. Mogą być również podawane jako samodzielna przekąska. Mają słodko-kwaśny smak, który świetnie kontrastuje z potrawami o intensywnym smaku, takimi jak wędliny czy ser.

Oprócz zastosowań kulinarnych, marynowane śliwki w occie mają także właściwości zdrowotne. Śliwki są bogate w błonnik, witaminę C i K oraz antyoksydanty, które pomagają w walce z chorobami serca i cukrzycą.

Marynowane śliwki w słoikach w occie - składniki

Marynowane śliwki w słoikach w occie - przepis krok po kroku

  • Ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż. Jak są duże ziarnka, to należy je wyciąć.
  • Wszystkie składniki zalewy wrzucić do garnka i zagotować. Zalewa starcza na około 18 słoików.
  • Słoiki z ogórkami pasteryzować od 3-5 minut.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy