fbpx

Marynowane śliwki w słoikach w occie

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:4
  • Czas gotowania:60
  • Poziom trudności:łatwy

Korzystając z sezonu na śliwki, warto przygotować nieco przetworów z wykorzystaniem tego smacznego owocu. W połączeniu z octem smakują wyśmienicie. Jak je zrobić?

Marynowane śliwki w słoikach w occie to popularne przetwory kuchni domowej, które cieszą się dużą popularnością w Polsce i wielu innych krajach na świecie. Ich historia sięga wieków i wiąże się z tradycyjnym sposobem przechowywania owoców i warzyw w sezonie, kiedy dostępne były w nadmiarze.

Historia marynowanych śliwek w occie

- Reklama-

Tradycja marynowania owoców i warzyw w occie sięga starożytności i wiąże się z koniecznością przechowywania żywności na dłuższy czas bez konserwantów chemicznych i chłodni. Wiele krajów ma swoje regionalne przepisy na marynowanie owoców i warzyw, w tym śliwek.

W Polsce marynowane śliwki w occie znane są od wieków i często były przygotowywane w domach na wiejskich podwórkach. Dawniej przygotowanie takiego przetworu było nie tylko sposobem na przechowanie nadmiaru owoców, ale także sposobem na uzyskanie dodatkowego źródła witamin w okresie zimowym.

Zastosowanie marynowanych śliwek w occie

Marynowane śliwki w occie to popularny dodatek do wielu dań, takich jak mięsa, sałatki, kanapki czy przekąski. Mogą być również podawane jako samodzielna przekąska. Mają słodko-kwaśny smak, który świetnie kontrastuje z potrawami o intensywnym smaku, takimi jak wędliny czy ser.

Oprócz zastosowań kulinarnych, marynowane śliwki w occie mają także właściwości zdrowotne. Śliwki są bogate w błonnik, witaminę C i K oraz antyoksydanty, które pomagają w walce z chorobami serca i cukrzycą.

Marynowane śliwki w słoikach w occie - składniki

Marynowane śliwki w słoikach w occie - przepis krok po kroku

  • Ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż. Jak są duże ziarnka, to należy je wyciąć.
  • Wszystkie składniki zalewy wrzucić do garnka i zagotować. Zalewa starcza na około 18 słoików.
  • Słoiki z ogórkami pasteryzować od 3-5 minut.
0/5 (0 Reviews)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.